OLUJE DILJEM SVIJETA

Zbog biblijskih pljuskova urušile se zgrade u Indiji, visoki valovi odnijeli kuće u Australiji

‘Ovo područje je uvijek bilo u riziku, ali iz nekog razloga, ovaj događaj je urušio više zemlje od očekivanog‘
Mumbai rušenje višekatnice (lijevo), Australija, erozija tla (desno)
 Afp/Facebook

Obilne kiše izazvale su rušenje višekatnica u Mumbaiju, financijske prijestolnice Indije. Šest osoba je poginulo pri urušavanju, a nekoliko je ozlijeđenih. U drugoj urušenoj zgradi poginulo su dvije osobe.

Prema riječima očevidaca obitelji koje su živjele u šesterokatnici, prvoj urušenoj zgradi, oglušili su se na savjete da napuste zgradu dok su se na njoj obavljali popravci.

Zapovjednik vatrogasaca P.S. Rahangdale rekao je da "se ne može isključiti opasnost od novog urušavanja".

image
Mumbai
Himanshu Bhatt

Zbog obilnih pljuskova prethodnih dana vlasti su u četvrtak, meteoalarm podignuli s "narančaste" na "crvenu razinu" za grad Mumbai i okolicu.

U međuvremenu, nakon snažnih valova na obalama Južnog Novog Walesa urušile su se kuće zbog erozije tla uz ocean.
Snažni valovi su tijekom tjedna nagrizali obalu. Kuće sagrađene tik pred obalom su pod opasnošću od urušenja.

Najteže je pogođeno predgrađe Wamberala gdje je većina kuća oštećena nakon što se tlo pod njima, većinom pješčanog sastava povuklo i urušilo pod snažnim valovima. U petak ujutro bili su vidljivi temelji nekih domova koji su visili oko metar iznad oceana.

Rolf Garda, voditelj Državna služba za izvanredne situacije izjavio je za ABC da je to najznačajnija šteta od erozije u posljednjih 30 godina.

- Ovo područje je uvijek bilo u riziku, ali iz nekog razloga, ovaj događaj je urušio više zemlje od očekivanog – rekao je.

Služba je naredila evakuaciju nekih domova. Spasilački timovi nadziru područje i prate obalnu infrastrukturu. Stanovnici strahuju da su se erozije tla pogoršale i ubrzale posljednjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:04