ALARMANTNI PODACI

Zbog covida u EU nije provedeno 100 milijuna testova na rak: ‘Radi se o neviđenoj šteti‘

Šefica Europske komisije kaže da bi trenutačno moglo biti oko milijun slučajeva raka nedijagnosticirano u Europi

Bolničke pretrage/Ilustracija

 Fabricio Alonzo/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da 100 milijuna testova za pretraživanje (screening ili probir) raka nije provedeno diljem kontinenta zbog utjecaja pandemije covida-19 na zdravstvene usluge, odnosno odgađanja donošenja dijagnoze i upućivanja na liječenje.

"To znači da bi trenutačno moglo biti oko milijun slučajeva nedijagnosticirano u Europi", ustvrdila je šefica Europske komisije,.

Von der Leyen je najavila da će EU pokrenuti registar nejednakosti kako bi se suočili s različitim stopama smrtnosti od raka u cijelom bloku, kao dio akcije za smanjenje sve većeg rasta stope obolijevanja.

"Time će se identificirati trendove, razlike i nejednakosti između država članica i regija kako bismo mogli bolje usmjeriti našu potporu", izjavila je von der Leyen, dok dužnosnici u međuvremenu predviđaju da bi smrtnost od raka mogla porasti za trećinu do 2040. godine.

Jedan od vodećih uzroka smrtnosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila je rak kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti i morbiditeta u europskoj regiji, koji čini više od 20 posto svih smrtnih slučajeva. U 2020. godini u EU je 2,7 milijuna osoba oboljelo od raka, dok je 1,3 milijuna umrlo od te bolesti.

Govoreći uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, regionalni direktor WHO-a za Europu, Hans Kluge, ustvrdio je da su testovi pretraživanja, dijagnoza i liječenje raka "pretrpjeli štetu na dosad neviđen način jer su se zdravstvene službe borile kako bi odgovorile na covid-19".

Pozivajući se na službene podatke diljem europske regije iz posljednje dvije godine, Kluge je istaknuo kako je dijagnoza invazivnih tumora pala za 44 posto u Belgiji, kolorektalni pregledi pali su za 46 posto u Italiji, a dijagnoza raka za 34 posto je niža od očekivanog u Španjolskoj.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, WHO se obvezala na provedbu isplativih politika utemeljenih na dokazima koje će omogućiti da ubrzaju eliminaciju raka kao bolesti opasne po život u Europi i Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17