SKANDAL U PARIZU

Zbog duga od 6 mil. eura saudijska princeza bježala iz hotela sa 60-članom pratnjom

PARIZ - Saudijska princeza Maha Al-Sudaďri pokušala je pobjeći iz luksuznog hotela u Parizu kako bi izbjegla plaćanje računa koji iznosi vrtoglavih šest milijuna eura! Najbizarnije je u cijeloj priči to što je princeza pokušala pobjeći zajedno s gomilom prtljage i još 60-ak članova svoje osobne pratnje i posluge. U luksuzunom Shangri-La hotelu, smještenom u aveniji Iéna vrlo šik 16. pariškog arondismana, princeza je boravila još od 23. prosinca prošle godine, a u Parizu je već poznata po svojoj sklonosti “neplaćanju računa”. Ni pod okriljem noći brojna karavana u pokušaju bijega nije mogla proći nezapaženo, pa ju je prošloga četvrtka oko 3.30 sati ujutro zadržala direkcija luksuznog hotela. O svemu je odmah obaviještena i policija, kao i saudijsko veleposlanstvo u Parizu.

Pomoć iz Katara

Iako nam osoblje hotela nije htjelo potvrditi incident, štiteći prije svega privatnost svojih gostiju, potvrda je stigla iz policijskih izvora bliskih istrazi. Iako bi u normalnim okolnostima policija odmah uhitila počinitelja i pokrenula sudski postupak protiv njega, zbog diplomatskoga imuniteta princeza nije uhićena. Dok se ne riješi problem na diplomatskoj razini, saudijskoj je princezi utočište pružio obiteljski prijatelj katarskog emira, koji je vlasnik pariškog hotela Royal Monceau. Osoblje Royal Monceaua jučer nam je potvrdilo da je saudijska princeza zajedno s poslugom smještena u tom hotelu u neposrednoj blizini prestižne ulice Champs-Élysées (Elizejske poljane).

Princeza Maha Al-Sudaďri odbačena je supruga saudijskog princa Nayefa bin Abdul-Aziza, ministra unutarnjih poslova i drugog u nizu prestolonasljednika.

Zatvorena u kući

Od prošle je zime bila u kućnom pritvoru jedne od brojnih palača saudijskog kralja Adbullaha od Arabije, a sve kako svojim ponašanjem ne bi ponovno naštetila ugledu zemlje i obitelji. No, odbačena supruga ipak je napustila domovinu kako bi uživala u blagodatima omiljenog europskog odredišta luksuza. Zauzela je cijeli sedmi kat pariškog hotela, gdje su joj za 41 apartman i sobe za poslugu odobrili diskontnu cijenu od 20 tisuća eura na noć! Račun se vrlo brzo popeo na vrtogavih 16 milijuna eura, a samo je djelomično podmiren. Princeza i članovi njezine pratnje posljednjih su mjeseci trošili basnoslovne iznose na nakit, dizajnersku odjeću, parfeme…

Ogorčen ponašanjem svoje bivše supruge, nasljednik joj je nedavno smanjio iznos kojim može raspolagati, što je i rezultiralo pokušajem bijega iz pariškog hotela.

Odbačena supruga princa Nayefa već je 2009. godine punila međunarodne novinske stupce. Tada je boravila u luksuznom pariškom hotelu George V, a za sobom je ostavila račun od nevjerojatnih 15 milijuna eura, koliko su koštale njezine narudžbe luksuznog nakita, odjeće, donjeg rublja, ali i skupi hotelski troškovi. Princeza je i tada prošla nekažnjeno, koristeći diplomatski imunitet. Godine 1995. suočila se i s teškim optužbama da je brutalno pretukla jednu od članica svoje posluge koja joj je, navodno, ukrala 200 tisuća dolara.

Srodne duše

No, to nije jedini takav slučaj u kraljevskoj obitelji. I nećakinja saudijskoga kralja još je 2001. godine optužena da je pretukla jednu od svojih pomoćnica i da je iz apartmana ukrala električnu opremu vrijednu nekoliko tisuća dolara. I treću saudijsku princezu Hind al-Fassi nije zaobišao sličan problem. Egipatski sud ju je proglasio krivom zbog neplaćanja milijun dolara vrijednog nakita iz jedne luksuzne trgovine u Kairu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:11