POSLJEDICA VRUĆINE

Zbog ekstremnih temperatura omiljena namirnica mnogima bi mogla postati nedostižna: ‘Cijene će otići u nebo!‘

‘Ne vidimo nikakav predah na horizontu‘, kazao je Walter Zanre

Maslinovo ulje

 Unsplash/

Toplinski valovi diljem Europe mogli bi uskoro cijenu maslinovog ulja lansirati nebu pod oblake, piše CNN.

Ekstremne vrućine kojima je od travnja bio izložen južni dio Europe, uzimaju danak na stablima maslina. Urod će već drugu godinu zaredom biti niži od očekivanog jer stabla, kako bi se zaštitila od suše i topline, ranije odbacuju svoje plodove.

Rezultat toga je rast cijene maslinovog ulja.

Španjolska, najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, među regijama je najpogođenijima globalnim zagrijavanjem. Temperature su već u travnju dosegle 40 stupnjeva Celzija, a maslinici u Italiji i Grčkoj također pate zbog velikih vrućina.

Stručnjaci za maslinarstvo pribojavaju se da će doći do smanjenja uroda za 30 posto u usporedbi s petogodišnjim prosjekom.

‘Ne vidimo nikakav predah na horizontu‘, kazao je Walter Zanre, direktor tvrtke za preradu maslina Filippo Berio.

Prema grafikonu Banke saveznih rezervi St. Louis, cijena maslinovog ulja u srpnju je bila 8.599 dolara po metričkoj toni (7.800 dolara po toni), što je značajno povećanje u odnosu na prošlo ljeto kada su cijene bile upola manje. Druga najviša cijena koju je banka zabilježila bila je krajem 1996., a iznosila je više od 6.240 dolara po metričkoj toni (5.660 dolara po toni).

Međunarodno vijeće maslinara ipak nije proglasilo krizu i sada radi na strategijama za lakši uzgoj maslina po velikim vrućinama i sušama.

Međutim, neimenovani član vijeća rekao je da je svjetska proizvodnja maslinovog ulja pala za 20 posto od listopada 2022. do rujna 2023., za što su ponajprije krive klimatske promjene.

Kako takav scenarij utječe na cijene maslinovog ulja, možda najbolje oslikava ono što se dogodilo s cijenama rajčica u Indiji gdje su velike vrućine i obilne kiše pridonijele povećanju cijena za više od 400 posto.

Što je alternativa?

Verywellfit je načinio popis alternativa maslinovom ulju, uključujući sjemenke grožđa, repicu, kokos, pa čak i pire od banana. Međutim, i na neke od tih namirnica može utjecati pregrijavanje planeta.

Zero Acre Farms proizvodi jedinstveno ulje od mikroorganizama, a u proizvodnji se koristi sličan koncept kao kod proizvodnje alkohola, jogurta ili kiselog tijesta te eliminira potrebu za prešanjem plodova.

To bi moglo biti dio rješenja za svjetske probleme s usjevima, barem kad su ulja u pitanju.

‘Jako smo zabrinuti ne samo za maslinovo ulje, već i za mnoge druge usjeve‘, rekao je za CNN Kyle Holland iz istraživačke grupe Mintec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 21:51