NEW DIAMOND

Zbog iznimno visoke temperature i iskri ponovo buknuo požar na tankeru pokraj Šri Lanke

Indijska mornarica i obalna straža te privatni brodovi zajednički se bore s novim požarom koji raspiruje jak vjetar
 AFP PHOTO /Sri Lanka Air Force

Ponovo je buknuo požar na naftnom tankeru New Diamondu pokraj Šri Lanke, pošto je dan ranije bio ugašen, priopćila je šrilankanska mornarica.

New Diamond koji plovi pod panamskom zastavom, išao je iz Kuvajta u indijsku luku Paradip s 270.000 tona sirove nafte i s 1700 tona dizela kada je, nakon eksplozije u strojarnici u kojoj je život izgubio filipinski mornar, poslao poziv u pomoć.

Ostala 22 člana posade su evakuirana dok je požar bjesnio u četvrtak i u petak, potičući zabrinutost zbog izlijevanja nafte, napose među stanovnicima Maldiva. Prvi požar je ugašen u nedjelju, što je potvrdio zapovjednik šrilankanske ratne mornarice Nishantha Ulugetenna.

"Požar koji je bio ugašen ponovo je buknuo zbog iznimno visoke temperature na brodu i iskri", navodi se u ponedjeljak u priopćenju šrilankanske mornarice.

Indijska mornarica i obalna straža te privatni brodovi zajednički se bore s novim požarom koji raspiruje jak vjetar što puše brzinom od 70 km/h. Prava flotila je polijevala tanker vodom i kemikalijama kako se ne bi zapalila sirova nafta na tankeru.

Kapetan Indika de Silva, glasnogovornik šrilankanske mornarice, rekao je za AFP da je požar "velik, ali da se nada da će ga uspjeti ugasiti".

Šrilankanska mornarica je priopćila da u drugom požaru nije stradao brodski teret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 12:16