STRAH OD ZARAZE

Zbog južnoafričkog soja uvedena kontrola izlaska iz Tirola, kazne za prekršitelje i do 1450 eura

Ovo je jedinstveni slučaj u povijesti Austrije da se kontroliraju granice jedne savezne pokrajine
 STR/AFP/Profimedia

U Tirolu je u petak započela kontrola izlaska iz ove savezne pokrajine u svrhu sprječavanja širenja južnoafričkog soja koronavirusa.

"Kontrole se provode bez problema, nije bilo zastoja na autocestama", rekao je jedan predstavnik policije u Tirolu za agenciju APA.

Od petka u ponoć saveznu pokrajinu Tirol moguće je napustiti samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.

Mjere koju je početkom tjedna najavila austrijska vlada, osim uvjeta za napuštanje Tirola, sadrže i upozorenje kojim se odvraća od putovanja u ovu saveznu pokrajinu. Ovo je jedinstveni slučaj u povijesti Austrije da se kontroliraju granice jedne savezne pokrajine.

Onima koji će pokušati napustiti Tirol bez negativnog testa prijete novčane kazne i do 1450 eura. Od obveze testa izuzeta su djeca do 10 godina, kao i putnici u tranzitu.

Njemačka je Tirol u četvrtak proglasila područjem s mutiranim virusom, što uključuje zabranu ulaska u Njemačku iz ove austrijske savezne pokrajine. Izuzetak su njemački državljani i stranci s boravkom u Njemačkoj.

U Tirolu je u četvrtak zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze južnoafričkim sojem virusa, čime se ukupan broj potvrđenih slučajeva popeo na 190. Kod 248 pacijenata postoji sumnja u zarazu ovim sojem koronavirusa.

U srijedu je zabilježen i prvi slučaj zaraze južnoafričkim mutiranim sojem koronavirusa u Beču, kod povratnika s odmora iz Afrike, te kod nekoliko vojnika stacioniranih u Štajerskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00