URSULA VON DER LEYEN

ZBOG 'KORONA ZAKONA' PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE ZAPRIJETILA MAĐARSKOJ 'Spremna sam djelovati ako zakon bude išao preko onoga što je dopušteno'

Ursula Von der Leyen
 AFP

Predsjednica Europske komisije u nedjelju je zaprijetila Mađarskoj pravnim mjerama zbog novih zakona za suzbijanje širenja koronavirusa.

Ursula von der Leyen je listu Bild am Sonntag rekla da je "spremna djelovati ako zakon bude išao preko onoga što je dopušteno".

Mađarski parlament je ranije ovog mjeseca donio zakon koji premijeru Viktoru Orbanu daje otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja.

Zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili lažnih informacija o pandemiji.

To je izazvalo kritike članica Europske unije, osobito stoga što je Orban već u sukobu s europskim partnerima zbog autoritarne politike kakvu provodi tijekom desetogodišnje vladavine.

Von der Leyen je istaknula da su izvanredne mjere za borbu s epidemijom prihvatljive, ali "moraju biti razmjerne, vremenski ograničene i pod demokratskim nadzorom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:32