GRANIČNE RESTRIKCIJE

ZBOG KORONAVIRUSA MNOGE ZEMLJE UVODE STROŽE MJERE Novi Zeland uveo samoizolaciju za sve putnike, Saudijci ukinuli međunarodne letove

 AFP

Novi Zeland je u subotu objavio najstrože mjere granične kontrole za zaštitu od koronavirusa te će svi putnici koji dolaze u Novi Zeland, uključujući i novozelandske državljane morati, od nedjelje, 14 dana u samoizolaciju, dok je Saudijska Arabija ukinula sve međunarodne letove.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je kazala kako su ekstremne mjere potrebne kako bi se spriječilo rapidno širenje virusa, prenijela je britanska agencija Reuters.

"Uz Izrael i manji broj pacifičkih otočnih država koje su efektivno zatvorile granicu, ova odluka znači da će Novi Zeland imati najsveobuhvatnije i najstrože granične restrikcije na svijetu", kazala je Ardern.

Samo šest slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je na Novom Zelandu, a niti jedna osoba nije umrla, ali Ardern kaže da će broj zaraženih neizbježno rasti.

"Zato, na kraju krajeva, moramo ići jako i moramo početi rano. Moramo učiniti sve što možemo da zaštitimo zdravlje Novozelanđana", kazala je novinarima.

Stanovnici malih južnopacifičkih otočnih država, na kojima nisu potvrđeni slučajevi zaraze, izuzeti su iz navedenih mjera, kazala je Ardern.

Novi Zeland će, kako bi zaštitio te države od koronavirusa, zabraniti osobama koje su putovale u druge zemlje da putuju u navedene otočne zemlje iduća dva tjedna te osobe koje imaju simptome ili su bile u kontaktu sa zaraženima neće tamo moći putovati.

Restrikcije prvotno vrijede do kraja ožujka.

Ardern je također apelirala na Novozelanđane da razmisle trebaju li putovati u druge zemlje, što je učinila i Australija u petak.

Novozelandska vlada također je zatražila sve kruzere da ostanu u zemlji do kraja lipnja.

Air New Zealand je u petak ponudio putnicima povrat uplata ili kupon u trajanju od 12 mjeseci u vrijednosti postojećih karata.

Australski "mekši" pristup

Broj zaraženih koronavirusom porastao je u subotu na 203 u Australiji, a šest novih slučajeva su osobe koje su nedavno putovale izvan zemlje.

Do sada su umrle tri osobe u Australiji, a od ponedjeljka su zabranjena okupljanja više od 500 ljudi "koja nisu nužna", dok je premijer Scott Morrison otkazao dolazak na ragbi utakmicu u subotu, nakon što je utvrđeno da ministar unutarnjih poslova Peter Dutton ima koronavirus.

Dutton je bio na sjednici vlade u utorak, na kojoj je sudjelovao i Morrison, ali je australski glavni medicinski dužnosnik Brendan Murphy rekao u subotu da je "ekstremno nevjerojatno" da je Dutton zarazio druge osobe na sastanku.

Kći američkog predsjednika Trumpa Ivanka Trump i američki državni odvjetnik William Barr, koji su se susreli s Duttonom u Washingtonu 6. ožujka, odlučili su raditi od kuće u petak.

Saudijska Arabija suspendirala međunarodne letove na dva tjedna

Saudijska Arabija suspendirala je sve međunarodne letove na dva tjedna, a odluka stupa na snagu u nedjelju, objavila je državna novinska agencija SPA u subotu.

Period će biti smatran izvanrednim službenim godišnjim odmorom za građane i rezidente koji se ne mogu vratiti zbog suspenzije letova i za one koji idu u karantenu nakon povratka u Kraljevinu, kazao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova, a prenosi SPA.

Do sada je u Saudijskoj Arabiji zabilježeno 86 slučajeva zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36