ŽARIŠTE PANDEMIJE

ZBOG KORONE NEMA RACIJA Vrhovni sud Brazila zabranio policijske racije u favelama tijekom pandemije

favela u Brazilu
 Karol Kozlowski Premium RM Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrhovni sud Brazila zabranio je upade policijskih snaga u favele Rio de Janeira dok traje pandemija bolesti Covid-19 nakon kritika policijskih racija sa smrtonosnim posljedicama.

Tijekom sanitarne krize, policijske racije u siromašnim četvrtima nisu dopuštene osim u "apsolutno izvanrednim" slučajevima i uz prethodnu dozvolu državnog odvjetništva, odlučio je sudac Edson Fachin.

"Nedavni izgredi u koje su uključene oružane operacije u državi u zajednicama u Riju" te "pandemija koja primorava ljude da budu zatvoreni u kućama (...) povećava rizike", piše u priopćenju.

Sudac Fachin spominje slučaj četranestogodišnjeg crnog adolescenta kojega su ubili pripadnici savezne policije u raciji.

Joao Pedro Mattos Pinto ubijen je 18. svibnja u djedovoj kući kada je elitna postroja civilne policije upala u siromašno predgrađe Sao Gonçalo i otvorila vatru te bacila granate na kuću u kojoj se dijete igralo sa svojim rođacima.

Na zidovima, prozorima, namještaju pronađeno je više od 70 rupa od metaka.

Policija je ranjenog Joaoa Pedra prevezla helikopterom o čemu nije obavijestila obitelj koja je dijete pronašla 17 sati poslije, ali u mrtvačnici.

U travnju su snage reda u državi Rio ubile 177 osoba, a što je 43 posto više nego u travnju 2019., prema zadnjim službenim podacima.

Policijske racije sa smrtonosnim posljedicama nastavljene su u svibnju.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro (krajnja desnica) odlučno zagovara primjenu agresivnih policijskih tehnika.

Sa 614.941 oboljelih od Covid-19, Brazil zauzima drugo mjesto po broju zaraženih (iza Sjedinjenih Država), a umrlih je 34.021 prema podacima na stranici Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.

Međutim, predsjednik Bolsonaro cijelo vrijeme umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje gospodarstva i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu je dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor.

Ključne dužnosti u brazilskoj vladi sve više preuzimaju ljudi s vojnim backgroundom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:59