NOVE NEVOLJE ZA ZLOČINCE

ZBOG KORONE PAO UBOJICA Aplikacija za praćenje zaraze pronašla kriminalca nakon 24 godine bijega

Sve je teže biti kriminalac u ovom tehnološkom svijetu. Prvo su uveli DNK kao potvrdu da je netko bio ili nije bio na mjestu zločina, a sad evo i nove nevolje.

Kinez, o kojem smo uspjeli doznati samo da mu je prezime Shi, ušao je još u lipnju 1996. godine u sukob s jednim stanovnikom sela u pokrajini Gansu. Pale su teške riječi i Shi je ubio suseljana. Nije mu se baš išlo u zatvor pa se brzo izgubio. Preciznije, dao se u bijeg. I bježao je doslovno sve do jučer.

Gotovina

Jer, u Kini je službeno uvedena aplikacija kojom vlasti utvrđuju kretanje stanovnika kako bi se utvrdilo, u slučaju da se nekome otkrije infekcija koronavirusom, s kim je bio u kontaktu. Osim toga, treba imati i aplikaciju koja potvrđuje zdravstveni status osobe kako bi se moglo ući u bilo koju zgradu. A tako se odobrava i kupnja.

Shi je sve dosad uspio izmicati policiji. Radio je poslove koji su mu plaćani u gotovini, nije se nigdje prijavljivao, kad bi osjetio da mu je negdje policija na tragu, otišao bi u drugu pokrajinu - velika je Kina, imaš se gdje skrivati 24 godine. Ali, koronavirus bio je jači i od njegove želje za slobodom. Jer, i slobodu je teško uživati ako si gladan. Shi, kojem je sada 48 godina, stigao je u distrikt Yuhang u pokrajini Hangzhou.

Pokušao je naći posao, ali bez aplikacije nije mogao. Čak ni na crno. Nitko od poslodavaca ne želi riskirati. Imao je on još novca, ali nitko mu nije htio dati smještaj jer nije mogao potvrditi da nije zaražen.

Lutanje

I konačno, nije mogao ući ni u jednu trgovinu da kupi hranu. Pritisnut tako neugodnim okolnostima odlučio se prošle nedjelje na očajnički čin: predao se policiji. Priznao im je da je dva dana besciljno lutao ulicama i da ništa nije mogao napraviti. Gladan i iscrpljen došao je u policijsku postaju.

Da bi dobio pravo na aplikaciju, Shi je morao imati identifikacijski dokument. On ga se pak bojao tražiti jer je bilo jasno da će ga policija naći na popisu traženih. Na kraju mu ipak nije preostalo drugo nego da se javi vlastima. Navodno je na dolasku u policijsku postaju rekao: “Ovdje vladaju preoštra pravila. Nisam imao drugog izbora”. A nije mogao ni otputovati jer mu je za kupnju karte za vlak ili autobus također trebala potvrda aplikacije da je zdrav.

Hangzhou je prvi grad u Kini koji je uveo aplikaciju kojom se potvrđuje zdravstveni status vlasnika mobitela, još 11. veljače. Aplikacija ljude definira po bojama: zeleni, smiju svuda, narančasti moraju u sedmodnevnu karantenu, a crveni moraju biti kod kuće (što baš nije u skladu s crvenom kao bojom naprednog komunizma; no, treba uzeti u obzir da je Kina pokušala i na semaforima promijeniti redoslijed boja - kakva je to naprava kad crveno znači stop, a komunizam vodi naprijed).

Shi to nije znao. I eto ga sada iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:08