OPASNO STANJE

Zbog kronične glavobolje potražio pomoć liječnika, snimke mozga sve su šokirale: ‘To vam je od ove hrane...‘

Takve su infekcije najčešće u ruralnim područjima zemalja gdje svinje slobodno šetaju i jedu ljudski izmet

CT uređaj, ilustracija

 Jim Varney/Sciencephoto

Amerikanac iz savezne države Floride, star 52 godine, potražio je liječničku pomoć nakon što su mu kronične glavobolje tijekom posljednja četiri mjeseca postale sve učestalije, a lijekovi prestali djelovati, stoji u znanstvenom magazinu American Journal of case report.

Snimke mozga šokirale su ne samo njega, već i doktore. Otkrili su kako mu se u mozgu nalazi parazit.

Naime, CT i MRI pokazali su višestruke ciste na obje strane njegovog mozga. Stručnjaci za zarazne bolesti potvrdili su ubrzo kako je takvo stanje posljedica svinjske trakavice koja je položila jajašca u njegov mozak i iritirala tkivo ispod njegove lubanje.

Koliko god bizarno zvučao, znanstveni konsenzus jest kako se trakavica razvila jer je jeo slaninu koja nije bila dovoljno pečena.

Muškarcu je parazitska infekcija neurocisticerkoza, a liječnici vjeruju da je parazit ušao u njegovo tijelo preko nedovoljno kuhane hrane, a zatim putovao iz crijeva u mozak kroz krvotok.

‘Životna sklonost našeg pacijenta prema mekoj slanini možda je dovela do slučajeva konzumacije nedovoljno pečene slanine‘, napisali su liječnici.

Takve su infekcije najčešće u ruralnim područjima zemalja u razvoju gdje svinje slobodno šetaju i jedu ljudski izmet.

Simptomi ovise o tome gdje se i koliko cista nalazi u mozgu, iako najčešće uključuju zbunjenost, nedostatak pažnje prema ljudima i okolini, probleme s ravnotežom i višak tekućine u mozgu poznat kao hidrocefalus. Mogu se pojaviti mjesecima ili godinama nakon infekcije, najčešće kada ciste počnu odumirati.

Pacijent je odveden na odjel intenzivne njege i dan mu je kortikosteroid deksametazon kako bi se smanjio otok u njegovom mozgu.

Također je dva tjedna dobivao albendazol i prazikvantel, koji se koriste za liječenje infekcija crva. Pacijentove ciste su ubrzo nestale, a migrene su se smanjile, zaključuje American Journal of case report.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04