‘RAT‘ KANADE I INDIJE

Zbog likvidacije na parkiralištu eskalirao dugogodišnji spor: ‘Oni su upleteni u ubojstvo tog čovjeka!‘

Indija sada optužuje Kanadu da dugo pruža utočište ‘khalistanskim teroristima i ekstremistima‘ koji prijete sigurnosti Indije

Justin Trudeau i Narendra Modi 

 Money Sharma/Afp

Odnosi Kanade i Indije zaoštrili su se zbog pitanja podrške separatizmu Sikha, kako to vidi Indija, odnosno zbog toga što su indijske vlasti organizirale ubojstvo istaknutog lidera Sikha u Kanadi, kako ih optužuju kanadske vlasti.

Premijer Justin Trudeau optužio je Indiju za ubojstvo Hardeepa Singha Nijjara (45), lidera kanadskih Sikha u Britanskoj Kolumbiji, jednoj od kanadskih saveznih država. Nijjar se borio za nezavisnost Khalistana, kao države Sikha na teritoriju ujedinjenoga Pandžaba, od 1947. podijeljenog između Indije i Pakistana. Indija ga je vodila kao terorista. Kanadske optužbe Indija je odbacila kao apsurdne, prenosi New York Times.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Joly objavila je da su u znak prosvjeda protjerali indijskog diplomata, šefa indijskih obavještajaca u Kanadi. Nekoliko sati nakon toga Indija je protjerala kanadskog diplomata. Kandske tajne službe proteklih su tjedana intenzivno istraživale ubojstvo kanadskog državljanina Hardeepa Singha Nijjara. Lider Sikha u Britanskoj Kolumbiji ubijen je 18. lipnja u gradu pored Vancouvera. Trudeau je pred kanadskim parlamentom ustvrdio da "nema dvojbe" o upletenosti indijske vlasti u ubojstvo.

"Svaka umiješanost strane vlade u ubojstvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu neprihvatljivo je kršenje našeg suvereniteta", rekao je Trudeau zastupnicima. Najavio je da će izvršiti pritisak na Indiju radi suradnje u istrazi. Prije nekoliko tjedana šef kanadske tajne službe putovao je u Indiju upoznati tamošnje obavještajce s rezultatima kanadske istrage, izvijestio je Dominic LeBlanc, ministar javne sigurnosti. Indijsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u utorak kanadske optužbe kao apsurdne i politički motivirane. Indija sada optužuje Kanadu da dugo pruža utočište "khalistanskim teroristima i ekstremistima" koji prijete sigurnosti Indije. "Tražimo od kanadske vlade da poduzme hitne i učinkovite zakonske mjere protiv svih antiindijskih elemenata koji djeluju na njihovom tlu", pozvali su iz Ministarstva vanjskih poslova Indije.

U Indiji među 1,4 milijarde stanovnika živi 21 milijun Sikha. U indijskoj saveznoj državi Punjab živi 31,6 milijuna ljudi, od čega 58 posto Sikha. Smatra se da u Kanadi živi najveća zajednica iseljenih Sikha.

Optužba da je indijska vlada bila umiješana u političko ubojstvo u Kanadi vjerojatno će dodatno pogoršati odnose dviju zemalja. Početkom rujna Kanada je suspendirala pregovore o trgovinskom sporazumu s Indijom koji su trebali biti zaključeni ove godine. Prošlog tjedna tijekom summita G20 u Indiji indijski premijer Naredra Modi optužio je Kanadu da ne čini dovoljno da uguši "anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata".

Građani indijskog porijekla čine 4 posto stanovništva Kanade. Trudeau je rekao da su mnogi od njih ogorčeni zbog ubojstva, a neki se sada boje za osobnu sigurnost. Od 1,4 milijuna Kanađana indijskog podrijetla (procjene se kreću do 1,8 milijuna) mnogi su Sikhi; među njima je Jagmeet Singh, čelnik oporbene Nove demokratske stranke, zahvaljujući čijoj podršci se održava manjinska vlada Justina Trudeaua. Donjem domu kanadskog parlamenta Jagmeet Singh neuobičajeno se obratio dvojeznično, na pandžapskom i na engleskom. Rekao je da je razgovarao sa sinom ubijenoga Nijjara. "Mogao sam čuti bol zbog gubitka u njegovom glasu", prenio je zastupnicima. U iseljeničkoj zajednici Sikha vlada strah zbog moguće osvete indijskih vlasti prema njenim kritičarima. Zbog toga mnogi odustaju od povratka u Indiju, rekao je Singh. Kanada se smatrala "svjetionikom sigurnosti", istaknuo je, no sada je ta sigurnost poljuljana.

Hardeep Singh Nijjar pao je kao žrtva atentata u blizini sikhskog hrama u gradu Surreyu. Policija je objavila da je upao u zasjedu maskiranih ljudi, koji su pucali u njega. Nijjar je javno govorio o prijetnjama smrću. O prijetnjama je bio izvijestio kanadske obavještajne službe, kao i udruženje Sikha, navodi NYT. BBC prenosi da su Nijjara ustrijelila dvojica maskiranih napadača dok je bio u svom vozilu na prometnom parkiralištu hrama Sikha a u Surreyu, gradu oko 30 kilometara od Vancouvera.

U 1970-ima Sikhi su u indijskom Punjabu pokrenuli oružanu pobunu u kojoj su ubijene tisuće ljudi. Nasilje je eskaliralo 80-tih s ubojstvima niza predstavnika vlasti. Indijska vlada odgovorila je represijom, među ostalim mučenjem i ubojstvima neposlušnika, navodi NYT. Premijerka Indira Gandhi poslala je vojsku u napad na Zlatni hram u Amritsaru, sveto mjesto Sikha. Službeno, ubijeno je na stotine ljudi, dok drugi izvori govore o tisućama žrtava. U znak odmazde, Indiru Gandhi ubila su dvojica njezinih tjelohranitelja Sikha. Na letu Air Indije iz Toronta za London 1985. eksplodirala je bomba, ubivši svih 329 ljudi u avionu. To je sve dosad ostao najsmrtonosniji teroristički napad u Kanadi. Za podmetanje bombe optuženi su Sikhi separatisti iz Britanske Kolumbije.

Pobuna Sikha oštrom represijom ugušena je 80-tih. Od tada je pokret za nezavisnost Khalistana uglavnom ograničen na zemlje s velikom populacijom Sikha kao što su Kanada i Velika Britanija, navodi BBC.

Ubojstvo Nijjara treća je iznenadna smrt istaknutog Sikha u posljednjih nekoliko mjeseci. U Birminghamu u Velikoj Britaniji u lipnju je od raka preminuo Avtar Singh Khanda, za kojeg se govorilo da je bio šef Oslobodilačkih snaga Khalistana. Paramjit Singh Panjwar, kojeg je Indija proglasila teroristom, ubijen je u svibnju u Lahoreu, glavnom gradu pakistanske pokrajine Punjab. Indijske vlasti, navodi BBC, rade sve jači pritisak na tri zemlje sa značajnom populacijom Sikha: Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju. U nedjelju je indijski premijer Modi u razgovoru s kanadskim premijerom izrazio zabrinutost zbog "kontinuiranih protuindijskih aktivnosti ekstremističkih elemenata u Kanadi" koji po njegovim riječima promiču secesionizam i potiču nasilje. Iz ureda kanadskog premijera priopćeno je kako je Trudeau "naglasio važnost poštivanja vladavine prava, demokratskih načela i nacionalnog suvereniteta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:36