VAŽAN PUT

Zbog Macronova povijesnog posjeta Kazahstanu u Rusiji škrguću zubima: ‘Pokušavaju odvući naše prijatelje‘

Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Macron je pohvalio Astanu što je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine

Emmanuel Macron 

 Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu u Kazahstan, prvi dio svog putovanja u središnju Aziju, regiju koja se dugo smatrala ruskim dvorištem i koja je privukla pozornost Zapada kad je počeo rat u Ukrajini.

Kazahstan bogat naftom već se uzdigao kao zamjenski opskrbljivač sirovom naftom za europske zemlje koje su obustavile rusku opskrbu i važna poveznica u novoj kinesko-europskoj trgovačkoj ruti koja zaobilazi Rusiju.

Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevom, Macron je pohvalio Astanu što je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine i najavio da Francuska i Kazahstan namjeravaju potpisati značajne poslovne ugovore.

"Bit ćemo u mogućnosti postići napredak u važnim međunarodnim pitanjima, naglasiti našu predanost povelji Ujedinjenih naroda i načelima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet", rekao je.

image

Emmanuel Macron i Kasim-Žomart Tokajev

Ludovic Marin/Afp

Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim srednjoazijskim zemljama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno da Zapad pokušava odvući ruske "susjede, prijatelje i saveznike" od Moskve.

"Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas", rekao je Macron Tokajevu. "Francuska visoko cijeni naše prijateljstvo. Mi slijedimo put prijateljstva."

"To je put za vašu zemlju koja odbija biti vazal bilo koje sile, i želi održavati uravnotežene odnose s različitim zemljama u interesu vašeg naroda. Takva strategija je bliska Francuskoj."

Kazahstan i Uzbekistan, iduća postaja Macronovog putovanja, odbili su priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i obvezali su se da će se pridržavati zapadnih sankcija protiv Moskve, iako su i Rusiju i zapadne zemlje poput Francuske nazivali svojim strateškim partnerima.

Osim nafte, Kazahstan je značajan izvoznik uranija, a francuski Orano i kazahstanska državna nuklearna tvrtka Kazatomprom već posluju.

Kazahstanska vlada rekla je da dvije zemlje planiraju razgovarati o energetskoj suradnji, trgovini te regionalnim i globalnim pitanjima.

"Vaš posjet možemo nazvati povijesnim, vrlo važnim", rekao je Tokajev Macronu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2023 13:22