NEPROBOJNI PZO SUSTAV

Zbog moćnog oružja ruski generali u panici, Ukrajina je preokrenula ploču, no nije sve idealno: ‘Bit će to velik izazov‘

Donedavno je većina analitičara sumnjala da će ukrajinska protuzračna obrana biti dorasla zadatku odbijanja dugotrajnog ruskog napada

Obrambeni sustav Patriot

 -/Afp

Što je ukrajinsku protuzračnu obranu odjednom učinilo tako neprobojnom i zašto se ruski vojni zapovjednici sve češće češkaju po glavi?

Samo ovaj mjesec Rusija je pokrenula osam raketnih napada na ukrajinsku prijestolnicu, a posljednji od njih bio je bombardiranje u ranim jutarnjim satima utorka u koje je bilo uključeno najmanje 18 projektila različitih vrsta i gomila dronova.

Ipak, Kijev tvrdi da su se izvukli s jedva ogrebotinom, negirajući da su projektili ili bespilotne letjelice pogodile svoje mete.

To su možda pretjerane tvrdnje, jer američki dužnosnici vjeruju da je obrambeni sustav Patriot vjerojatno oštećen, ali čak se i stručnjaci slažu da je jasno da se događa nešto izvanredno.

Donedavno je većina analitičara, pa čak i američkih obrambenih dužnosnika, sumnjala da će ukrajinska protuzračna obrana biti dorasla zadatku odbijanja dugotrajnog ruskog napada.

Iscrpljene zalihe

Samo prošlog mjeseca procurili su dokumenti američke vlade koji su detaljno opisali kako su ukrajinske zalihe raketa srednjeg dometa protuzračne obrane iz sovjetske ere ozbiljno iscrpljene, dok je čak i Aleksander Rodnjanski, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nedavno priznao za CNN da se protuzračna obrana njegove zemlje ‘nije dovoljno dobro nosila s ruskim napadima‘.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Te su procjene uslijedile nakon napada 9. ožujka u kojem je Rusija ispalila 84 projektila na veće gradove diljem Ukrajine. Tom prilikom čak je i Kijev priznao da je šest balističkih projektila Kinžal uspjelo izmaknuti njihovoj protuzračnoj obrani.

Dakle, što se promijenilo u roku od samo nekoliko tjedana?

Očigledan odgovor, barem u Kijevskoj regiji, je raspoređivanje američkih protuzračnih obrambenih sustava Patriot, koji su prošlog mjeseca stigli u Ukrajinu.

Prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), rakete presretači Patriot mogu pogoditi zrakoplove na velikim i srednjim visinama, krstareće rakete i neke balističke rakete.

A napadi na Kijev u utorak vjerojatno su oštetili, ali ne i uništili jedan od Patriota, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Ali ne brane nebo Ukrajine samo Patrioti.

Kijev je dobio više projektila za protuzračnu obranu kratkog i srednjeg dometa od drugih zemalja NATO-a, navodi CSIS. To uključuje neke od najnaprednijih dostupnih sustava, poput njemačkog IRIS-T, i one manje napredne, poput proturaketnog sustava Hawk, prethodnika Patriota.

- Ukrajinski čelnici izjavili su da je sustav IRIS-T uspio u 90 posto angažmana - napisao je Ian Wiliams iz Projekta raketne obrane pri CSIS-u u izvješću ovog mjeseca, dodajući da je još jedna zapadna donacija, američki NASAMS, imala stopostotni uspjeh, barem ako je vjerovati komentarima američkog ministra obrane Lloyda Austina prošlog studenog. Zatim tu je oružje koje je Ukrajina već posjedovala prije izbijanja rata, uglavnom sustavi iz sovjetske ere koji uključuju S-300 i protuzračne rakete srednjeg dometa Buk M1. Ti su sustavi imali oko 80% uspješnosti pogađanja ruskih krstarećih projektila, kaže se u izvješću CSIS-a.

Rat iscrpljivanja

Ali Kijevu brzo ponestaje streljiva za svoje sustave iz sovjetske ere, tvrdi se u procurjelim američkim dokumentima i izvješću CSIS-a.

- S ograničenim brojem preostalih projektila, Ukrajinci će ih morati zadržati za ciljeve najvišeg prioriteta: ruske zrakoplove ili projektile koji idu prema najosjetljivijim ciljevima - stoji u izvješću CSIS-a.

Neki se pitaju je li iscrpljivanje ukrajinskih zaliha protuzračnih projektila cijela poanta trenutnog napada.

U utorak je Rusija pokrenula baražnu vatru s nekoliko strana: balističkim projektilima Kinžal ispaljenima iz borbenih zrakoplova, krstarećim projektilima Kalibr ispaljenim iz Crnog mora, te projektilima Iskander ispaljenima s kopna, rekao je šef ukrajinske vojske. Napad je došao sa sjevera, juga i istoka.

image

Obrambeni sustav Patriot

Janek Skarzynski/Afp

Prema trenutnoj stopi upotrebe streljiva, na obje strane, rat bi se mogao svesti na to kome ga prvom ponestane u zračnom ratu, vjeruju neki analitičari.

- Veliki obujam aktivnosti protuzračne obrane bez sumnje je opteretio kapacitet ukrajinske protuzračne obrane, a čini se da je ruska taktika usmjerena upravo na iscrpljivanje obrambenih kapaciteta Ukrajine - napisao je Williams iz CSIS-a.

Ali Williams je također primijetio da ostaci nekih od ruskih projektila koji su pogodili Ukrajinu sugeriraju da se radi o novom inventaru, što bi moglo značiti da bi i ruski arsenali uskoro mogli biti iscrpljeni.

Također, postoje ozbiljne sumnje u sposobnost Moskve da proizvede novo oružje u velikim količinama, dok joj zapadne sankcije ometaju pristup kritičnim dijelovima.

S druge strane, čini se da zapadni pristaše Ukrajine namjeravaju održati opskrbu Kijeva.

Pojačanja na putu

Inače, 9. svibnja američko Ministarstvo obrane objavilo je da je poslalo paket vrijedan 1,2 milijarde dolara za jačanje ukrajinske protuzračne obrane i zaliha topništva.

Američka će pomoć uključivati ‘dodatne sustave protuzračne obrane i opremu za streljivo za integraciju zapadnih lansera, projektila i radara protuzračne obrane s ukrajinskim sustavima protuzračne obrane‘, navodi se u priopćenju Pentagona.

- Paket također sadrži streljivo za obaranje bespilotnih zračnih sustava, komercijalne usluge satelitskih slika i podršku za obuku, održavanje i aktivnosti održavanja - rečeno je.

U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo je u ponedjeljak potvrdilo da će poslati stotine projektila protuzračne obrane u Ukrajinu.

Williams je rekao da će potpora Zapada biti ključna u nadolazećim tjednima i mjesecima, jer jedino gdje Rusija ima dovoljno zaliha su gravitacijske bombe niske tehnologije ispuštene iz zrakoplova.

Ukoliko će ruske zračne snage moći djelovati iznad Ukrajine, one mogu napraviti dosta štete.

- Ako Rusija uspije iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu iscrpljivanjem i steći nadmoć u zraku, rat postaje značajno veći izazov za Ukrajinu - smatra Williams.

- U mjeri u kojoj je to moguće, popuna presretača i povezane opreme za protuzračnu obranu mora ostati visoki prioritet zapadnih paketa vojne pomoći u doglednoj budućnosti - zaključio je Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:56