TUŽNI BOŽIĆ

Zbog nestašice krumpira Japanci u suzama: McDonald‘s morao donijeti tešku odluku

Najviše krumpira uvoze iz Sjeverne Amerike, no uvoz je otežan zbog poplava velikih razmjera u Kanadi i pandemije covida-19.
 Bu Yu/AFP

Još ljetos čule su se prognoze da će svijet zahvatiti nestašica krumpira zbog velikih suša i katastrofalnih poplava te prekida opskrbe uzrokovanih pandemijom.

Jedna od prvih žrtava nestašice je McDonalds u Japanu, odnosno Makudo ili Makku kako ga tao nazivaju, koji je odlučio smanjiti porcije pomfrita. Najviše krumpira uvoze iz Sjeverne Amerike, no uvoz je otežan zbog poplava velikih razmjera u Kanadi i pandemije covida-19 u SAD-u, piše The Guardian.

McDonalds u Japanu je najavio da će tjedan dana počevši od petka prodavati samo male porcije pomfrita kako bi izbjegli nestašicu.

- Zbog poplava velikih razmjeta u blizini luke Vancouver i kršenja globalnog opskrbnog lanca uzrokovanog pandemijom koronavirusa, dolazi do kašnjenja u opskrbi krumpirom, izvijestili su.

Tvrtka je najavila da je poduzela mjere kako bi osigurala kupcima dovoljne količine krumpirića, iako se 'sigurna nabava sirovina' pokazala problematičnom.

Popularni lanac brze hrane imao je sličan problem u prosincu 2014. godine zbog radnog spora koji se odvijao na drugoj strani Pacifika.

Tada je više od 3000 McDonaldsovih restorana u Japanu, najvećem azijskom tržištu za američke smrznute proizvode od krumpira, najavilo da će u doglednoj budućnosti prodavati samo male porcije krumpirića uslijed dugotrajnog spora između 20.000 lučkih radnika i operatera terminala i brodskih linija u 29 luka na zapadnoj obali SAD-a.

Japanski McDonalds tada je poduzeo hitne mjere i uvezao 1000 tona smrznutih krumpirića zračnim putem.

Najnovije ograničenje stiže u najužurbanije doba godine kada se škole i uredi zatvaraju zbog blagdana.

Mjera će biti na snazi i na sam Božić, koji se u Japanu obično obilježava uz obilne porcije u još jednom američkom restoranu brze hrane - KFC-u, koji je također krcat u vrijeme blagdana.

U međuvremenu, globalna nestašica mikročipova potaknuta pandemijom i dalje muči proizvođače automobila, uključujući Toyotu, koja je najavila smanjenje proizvodnje zbog krize i problema u lancu opskrbe u jugoistočnoj Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:10