BIT ĆE ‘CILJANE‘

Zbog nešto više od 1000 novih slučajeva Južna Koreja uvodi najstrože mjere do sada

Vlast želi staviti pod kontrolu sadašnji pandemijski val bez uvođenja treće razine mjera, zbog bojazni od lošeg utjecaja na ekonomiju
 Jung Yeon-je/AFP

Južna Koreja će uvesti najstrože protuepidemijske mjere do sada, a u srijedu je zabilježen dnevni porast zaraženih od 1092 čovjeka, što je drugi najveći dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom, objavila je južnokorejska agencija Yonhap u srijedu.

U posljednja 24 sata bilo je 17 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću Covid-19. Od početka pandemije i prvog potvrđenog slučaja zaraze 20. siječnja ove godine, u ovoj azijskoj državi je od posljedica Covida preminulo 739 osoba, a ukupan broj zaraženih se popeo na 52.500.

Južna Koreja je donijela program zaštite od širenja koronavirusa koji sadrži pet razina mjera društvenog distanciranja, a zdravstveni dužnosnici su razmišljali o dizanju na treću razinu, kako bi se suzbio zimski val zaraze. To bi bio najstroži stupanj mjera, kakvima zemlja još nije bila izložena.

No, južnokorejska vlast želi staviti pod kontrolu sadašnji pandemijski val bez uvođenja treće razine mjera, zbog bojazni od lošeg utjecaja na ekonomiju. Umjesto mjera koje bi zadale težak udarac milijunima malih trgovaca, zdravstveni dužnosnici su odlučili primijeniti "ciljane" mjere.

Od srijede će u Seulu biti zabranjeno okupljanje više od četvero ljudi. Vlasnici ugostiteljskih objekata u Seulu i okolici suočeni su s novčanim kaznama, ako dopuste okupljanja više od četvero ljudi. Te će mjere, najstrože do sada, od četvrtka vrijediti na cijelom teritoriju Južne Koreje.

Skijališta i poznate turističke destinacije će biti zatvorene kako bi se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zaustavilo širenje virusa.

Od prvih provedenih testiranja 3. siječnja ove godine, u Južnoj Koreji je obavljeno gotovo četiri milijuna testova (3.826.571) na koronavirus, uključujući 54.141 u posljednja 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31