KRIZA DISTRIBUCIJE

Zbog nezapamćenog cyber napada na naftnu infrastrukturu Amerikom zavladala nestašica goriva, ljudi se tuku u redovima

Kriza distribucije goriva dovela je do toga da je prosječna cijena istog u SAD-u po prvi puta nakon 2014. godine prešla tri dolara
 Screenshot/Twitter

Guverner američke savezne države Floride Ron DeSantis pozvao je predsjednika SAD-a Joea Bidena da se značajnije angažira oko rješavanja krize goriva koja je zadesila jug zemlje nakon što je hakerska skupina DarkSide zaustavila dostavu naftnih derivata cjevovodom Colonial Pipeline, javlja Daily Mail.

Kriza distribucije u srijedu je ušla u šesti dan, a nestašicom su najteže pogođene južne savezne države. Nestašica goriva najgora je u Sjevernoj Karolini, gdje je 65 posto benzinskih crpki "suho". Više od 60 posto crpki u Atlanti u saveznoj državi Georgiji u srijedu nije imalo goriva, a u Pensacoli u Floridi čak 70 posto crpki nije imalo goriva. Sedamdeset i jedan posto crpki u Charlotteu u Sjevernoj Karolini ne radi.

"Mislim da se ovdje radi o nečemu što zahtijeva ozbiljnu pažnju vlade. Suštinski gledano, radi se o cyber napadu na ključnu infrastrukturu naše zemlje", rekao je DeSantis u utorak navečer.

Iz Colonial Pipelinea su rekli da će u srijedu odlučiti je li sigurno da cjevovod nastavi s radom, što bi krizu goriva vrlo brzo i okončalo. Ako se, međutim, to ne dogodi, i nestašica bude potrajala, stručnjaci kažu da bi cijene goriva mogle dramatično skočiti. "Ne može se reći da je to privatni cjevovod i da se nećemo petljati. Ne, američka se vlada mora uključiti. Mora pomoći riješiti ovu situaciju", rekao je DeSantis. "Strah me da će ova nestašica ljudima prouzročiti mnogo problema, pogotovo onih životnih. No, tu je i naša ekonomija."

Bidenova administracija tvrdi da na rješavanju krize radi tako što olabavljuje propise u segmentu transporta kamionima, kako bi se pomoću istih vršila distribucija goriva crpkama koje ga nemaju. Ministar prometa Pete Buttigieg rekao je da vlada ne gubi vrijeme te da poduzima potrebne korake kako do nestašice goriva ne bi došlo. Buttigieg je Amerikance pozvao da ne gomilaju gorivo, a i upozorio da ni pod kojim uvjetima gorivo ne stavljaju u plastične vrećice.

CNN piše i da je Bidenova administracija kritizirala Colonial Pipeline zbog nepripremljenosti i slabih sigurnosnih protokola.

Kriza distribucije naftnih derivata dovela je do toga da je prosječna cijena goriva u SAD-u po prvi puta nakon 2014. godine prešla tri dolara po galonu.

Kriza je dovela i do tučnjava na benzinskim crpkama u nekim mjestima koja su pogođena krizom. Automobilisti u mjestu Knightdale u Sjevernoj Karolini u utorak su se potukli dok su čekali u redu za benzin na crpki tvrtke Marathon Petroleum. Svjedokinja šaketanja rekla je da se jedna žena pokušala progurati preko reda te da je to rezultiralo time da je ista muškarca koji je nije htio pustiti ispred sebe "počastila" prostotama te da ga je čak i pljunula. Muškarac je na to izašao iz svoga automobila te ju je pljunuo. Njih su se dvoje potom stali hrvati. Nema informacija o tome je li nakon tog incidenta netko i uhićen.

Lanac benzinskih crpki Parker's koji djeluje na području Georgije i Južne Karoline objavio je na svom Facebook profilu da će svakom kupcu dozvoliti kupovinu goriva za maksimalno 50 dolara.

Hakerska skupina DarkSide 7. je svibnja cjevovod Colonial Pipeline napala ransomware virusom koji je uzrokovao gašenje kompjutorizirane opreme za upravljanje cjevovodom. Napad, koji se smatra najvećim cyber udarom na naftnu infrastrukturu SAD-a u povijesti, doveo je do potpunog gašenja cjevovoda. Kroz Colonial Pipeline svakog dana prolazi oko 2,5 milijuna barela goriva - oko 300 milijuna litara - što je gotovo 45% dnevne potrošnje goriva u pogođenim državama. Predsjednik SAD-a Joe Biden 9. je svibnja proglasio izvanredno stanje.

DarkSide je do sada pogodio najmanje 40 tvrtki i organizacija, te svaki put tražio otkupninu od 200.000 do 2 milijuna dolara. Hakeri DarkSidea proizvode alate za “ransomware” napade - koji omogućavaju enkripciju podataka žrtve - te potom uzimaju proviziju od isplaćenih otkupnina.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je rekao da ima indicije da je ucjenjivački softver kojim je napad izveden stigao iz Rusije. Rusko veleposlanstvo u SAD-u u utorak je odbacilo tvrdnje da Moskva stoji iza kibernetičkog napada koji je poremetio rad najvećeg američkog naftovoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:57