VOJSKA PRAVDE

Zbog njih su se sukobili Iran i Pakistan! Žele svoju državu, ali zapravo ih nitko ne voli...

Sunitska skupina Jaish al-Adl, ili Vojska pravde, pojavila se 2012. godine

Napad Pakistana u Iranu

 X

Iranski zračni napad na ilegalnu separatističku skupinu u pakistanskoj pograničnoj pokrajini Beludžistan ugrozio je odnose između dviju susjednih zemalja i potencijalno osnažio napetosti u regiji već uzdrmanoj izraelskim ratom protiv Hamasa u Pojasu Gaze, piše AP.

Južnoazijska nuklearna sila u srijedu je opozvala svog veleposlanika u Iranu u znak prosvjeda zbog napada bez presedana, iako se činilo da su obje strane oprezne u provokacijama druge strane. Potom je i sama u četvrtak napala ciljeve u Iranu, pri čemu je život izgubilo nekoliko civila.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Jalil Abbas Jilani rekao je svom iranskom kolegi tijekom telefonskog razgovora u srijedu da bi jednostrane akcije mogle potkopati regionalni mir i stabilnost, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Sunitska skupina Jaish al-Adl, ili Vojska pravde, čiji su pripadnici bili metom napada Teherana, pojavila se 2012. godine. Uglavnom se sastoji od članova sunitske militantne skupine Jundullah, koja je oslabljena nakon što je Iran uhitio većinu njezinih članova.

Protuiranska skupina želi neovisnost za Sistan, regiju na istoku Irana i pakistanske pokrajine na jugozapadu Beludžistana. Zbog spomenutih ciljeva zajednička je meta i Pakistana i Irana.

Njihovi članovi pripadnici su etničke zajednice Baluči i žive s obje strane granice. Pakistan inzistira na tome da skupina nema organiziranu prisutnost u pokrajini ili drugdje, ali priznaje da bi se neki militanti mogli skrivati u udaljenim područjima Beludžistana, koja je po površini najveća pokrajina u zemlji i najosjetljivija zbog dugotrajne pobune. Separatisti i nacionalisti žale se na diskriminaciju i žele pravedniji udio u resursima i bogatstvu svoje pokrajine.

Zbog čega skupina predstavlja izvor tenzija između Irana i Pakistana? Iran i Pakistan već dugo gledaju jedni na druge sumnjičavo zbog militantnih napada.

Napadi na iranske i pakistanske sigurnosne snage posljednjih su godina u porastu i obje strane okrivljuju drugu da prešutno dopušta aktivnosti militanata. Pakistan kaže da je s Iranom podijelio dokaze o prisutnosti baluških separatista u Iranu, gdje pokreću prekogranične napade na pakistanske trupe.

Štoviše, Islamabad tvrdi da je uhitio neke članove Jaish al-Adla za koje smatra da su odgovorni za više napada u Iranu. Osim toga, baluški separatisti nastavljaju gađati i pakistanske sigurnosne snage u pokrajini koja graniči s Afganistanom i Iranom. Pakistan, ironično, tvrdi da separatisti imaju iransku podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:15