ŠIRI SE HISTERIJA

Zbog omikrona WTO odgodio sastanak, još neke zemlje zatvorile granice za južnoafričke države

Među oko 600 putnika koji su s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženo koronom.
 Moritz Frankenberg/AFP

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog "pogoršanja zdravstvene situacije", čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omikron".

Ministri članica WTO-a trebali su se okupiti idući tjedan na sastanku, koji se smatra i testom važnosti te organizacije.

Iz WTO-a su tim povodom rekli da su se članice kasno u petak složile da odgode ministarsku konferenciju, nakon što je nova varijanta koronavirusa dovela do ograničenja putovanja, koja će mnoge ministre spriječiti da stignu u Ženevu gdje se trebao održati taj sastanak.

Novi datum sastanka nije određen.

Švicarska, gdje je u Ženevi sjedište WTO-a, u petak je zabranila izravne letove iz Južne Afrike i okolne regije te uvela testiranje i karantenu za putovanja iz drugih zemalja, uključujući Belgiju, Hong Kong i Izrael.

Nizozemske vlasti: Mnogi putnici na letovima iz Južne Afrike vjerojatno zaraženi

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su u petak s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženo koronavirusom.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog u petak "omikron".

Kada su u petak doputovali u Amsterdam na dva leta, putnici iz Južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika, nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjeli jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.

Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim se suočili sa satima čekanja i testiranja, a na temelju testiranja, nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajeva.

"Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Schiphola", rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

I Brazil zatvara granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja

Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je u petak šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronovirusa.

"Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak", objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira.

U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa, te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj "predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan".

Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja.

"Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje. Nema koristi od straha", rekao je u Rio de Janeiru, dodajući da će poduzeti racionalne mjere.

U svojoj tehničkoj bilješci, Anvisa je rekla da strancima koji su bili u barem jednoj od šest afričkih zemalja navedenih u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali biti u karanteni.

EU, Velika Britanija i SAD također su najavile pooštrene granične kontrole zbog novog soja.

Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja

Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omikronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

"Svatko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba, i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omikron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju", objasnio je Hunt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 10:57