AGONIJA OBITELJI

Zbog ovog crteža oteli su mu kćer, a njega poslali u pritvor. Odvjetnik: Izgubio mu se svaki trag...

Nije se pojavio na sudu na izricanju presude. Njegov odvjetnik kaže kako ne zna gdje se nalazi...

Maša Moskalev i njezin crtež

 Twitter

Samohrani otac iz Rusije čiju je kći njezina škola lani prijavila policiji jer je nacrtala antiratni crtež, dobio je dvije godine zatvora zbog diskreditiranja ruske vojske.

No Aleksej Moskalev (53) nije se pojavio na sudu u gradu Jefremovu na izricanju presude. Glasnogovornik suda je kazao kako je Moskalev pobjegao iz kućnog pritvora. ‘Ne znamo gdje je‘, rekao je njegov odvjetnik Vladimir Bilijenko, piše BBC.

Aleksejeva kći Maša (13) poslana je u dom za djecu početkom ožujka kad je započeo kazneni postupak. Moskalev je optužen za opetovano kritiziranje ruske vojske na društvenim mrežama i pojavio se na sudu dan ranije.

On je tek posljednji u dugačkom nizu Rusa koji su dobili zatvorske kazne za diskreditiranje vojske, no njegov je slučaj privukao međunarodnu pozornost zbog odluke vlasti da njegovu kći odvede iz njihovog doma.

Problemi ove obitelji počeli su prošlog travnja kad je Mašina škola obavijestila vlasti da je djevojčica nacrtala ukrajinsku zastavu s ispisanim riječima ‘Slava Ukrajini‘, raketama i ruskom zastavom na kojoj je pisalo ‘Ne ratu!‘.

Moskaleva je grupa za zaštitu ljudskih prava Memorial proglasila političkim zatvorenikom, no i rad te same organizacije zabranile su ruske vlasti.

Suđenje se nastavilo u utorak u Jefremovu, gradu oko 320 km južno od Moskve, kad je Aleksejev odvjetnik svima pokazao njezine najnovije crteže životinja, koje je nacrtala tijekom boravka u domu. Odvjetnik Bilijenko je nezavisnom mediju Sotavision rekao da je Maša u pismu upućenom svojem ocu napisala: ‘Tata, ti si moj heroj!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:00