SATELITSKE SNIMKE

Zbog pojačane aktivnosti Etna se potpuno transformirala i ‘porasla‘ nekoliko metara

S površinom od 1250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, a česte erupcije traju zadnjih 500.000 godina
Erupcija vulkana Etne
 Platania/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Pojačana aktivnost Etne, čiji veličanstveni obrisi dominiraju istočnim dijelom Sicilije, posebno grada Catanije, rezultirala je time da je vulkan 'porastao' nekoliko metara, pa je danas visok 3357 metara, objavio je u utorak talijanski Institut za vulkanologiju.

"Aktivnost Etne tijekom 2021. rezultirala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiriju kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana", stoji u priopćenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, znanstvenici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svojega "velikog brata" na sjeveroistoku, koji je zadnjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana.

Podatak o nadmorskoj visini od 3357 metara, s pogreškom od plus ili minus tri metra, dobiven je zahvaljujući snimkama satelita Pléiades, snimljenima u srpnju u sklopu međunarodnog partnerstva "Geohazard Supersites and Natural Laboratories", što je omogućilo ažuriranje digitalnog modela Etne.

Od 1980. vrh vulkana nalazio se na sjeveroistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u rujnu 1980. i veljači 1981. dosegao maksimalnu visinu od 3350 metara. Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na rubovima kratera te se 2018. godine 'smanjila' na 3326 metara.

S površinom od 1250 km2, Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, a česte erupcije traju zadnjih 500.000 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:37