MULJAŽE U SLOVENIJI

Zbog prijevara u Istrabenzu uhićeni slovenski tajkuni

Policija je pokrenula akciju protiv niza osoba osumnjičenih za zloporabu položaja i pranje novca

LJUBLJANA - Kad netko pokuca na vrata u šest sati ujutro, najčešće nije riječ o dobrim vijestima. Kad pak ispred vrata poviču “Policija”, znači da su stvari jako ozbiljne.

To se danas dogodilo Bošku Šrotu, bivšem čelniku Pivovarne Laško, donedavno jednom od najmoćnijih slovenskih gospodarstvenika i najbogatijih Slovenaca.

No, kriminaliste to nije ni na koji način fasciniralo te su ga priveli u sjedište celjske policije, a iz stana izuzeli više kutija punih dokumenata. No, kako javljaju slovenski mediji, Šrot je ubrzo pušten kući.

Te pak sreće nije bio Igor Bavčar, bivši čelnik slovenskoga giganta Istrabenza. I njemu su kriminalisti pokucali na vrata, malo kasnije, oko 11 sati, ali on je potom zadržan u ljubljanskom središtu policije gotovo cijeli dan.

Gospodarski moćnici

Prije samo dvije godine prezimena Šrot i Bavčar u slovenskim medijima javljala su se najčešće u pozitivnom svjetlu, njih su dvojica kontrolirali dva stupa slovenskog gospodarstva. Moćnici koji su svoj nagli rast počeli dolaskom Janeza Janše na vlast i postali pr(a)vi primjer slovenskih tajkuna.

U dogovoru s Janšom iz Mercatora su otjerali Zorana Jankovića, sadašnjega ljubljanskog gradonačelnika, koji Janši nije politički “mirisao” (bio je blizak s Milanom Kučanom).

Zatim su nastavili preuzimati vlasničke udjele i osjetili se toliko moćnima da su krenuli u tajne operacije ovladavanja vlasništvom svojih tvrtki. Preprodajom dionica između niza fondova osigurali su kontrolu nad kompanijama, ali sve se urušilo u trenutku izbijanja financijske krize: njihovi fondovi više nisu bili u stanju ispunjavati obveze prema bankama.

Politika okrenula leđa

Očekivali su pomoć politike, koja je stvarni vlasnik većine slovenskoga gospodarstva, ali lijeva koalicija im nije zaboravila da su joj okrenuli leđa. Da je vrag odnio šalu shvatili su kad je smijenjen čelnik Nove ljubljanske banke koji im je produljio kredite i ubrzo su obojica, ali uz snažan otpor, smijenjeni.

Policija je u akciji pretražila čak 19 stanova i kuća



Iz slovenske su policije danas priopćili da su u 6 sati ujutro krenuli u akciju protiv organiziranog kriminala u kojoj sudjeluje 65 policajaca, od toga 50 kriminalista. Pritvoreno je osam osoba osumnjičenih za pranje novca i zloporabu položaja, a pretreseno je čak 19 stanova i kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:01