DREVNI GRAD

Zbog prosvjeda turisti evakuirani iz najposjećenijeg mjesta Inka, Machu Picchua

Prosvjednici osuđuju odluku Ministarstva kulture o korištenju privatnog posrednika za upravljanje internetskom prodajom ulaznica

Evakuacija s Machu Picchua

 Carolina Paucar/Afp

Gotovo 700 turista evakuirano je u subotu iz Machu Picchua nakon prosvjeda stanovnika protiv "privatizacije" prodaje ulaznica za najposjećenije mjesto Inka na svijetu, priopćila je peruanska vlada.

"Otišlo je više od 660 turista, domaćih i stranih", rekao je za AFP dužnosnik Ministarstva turizma koji je želio ostati anoniman.

Posjetitelji su stigli oko 16,30 po lokalnom vremenu vlakom u grad Ollantaytambo, oko 32 kilometra od Machu Picchua.

image

Evakuacija s Machu Picchua

Carolina Paucar/Afp

Protivnici su u četvrtak pokrenuli prosvjede kako bi osudili odluku Ministarstva kulture o korištenju privatnog posrednika za upravljanje internetskom prodajom ulaznica.

Stanovnici tog područja kažu da bi tvrtka Joinnus mogla imati koristi od provizija do 3,2 milijuna dolara godišnje zahvaljujući novom sustavu.

"Protiv smo sustavne privatizacije Machu Picchua. Udruge zahtijevaju otkazivanje ugovora s Joinnusom", rekao je za AFP Darwin Baca, bivši gradonačelnik okruga Machu Picchu.

image

Evakuacija s Machu Picchua

Carolina Paucar/Afp

Mnoge su tvrtke spustile zatvorene od četvrtka, a željeznički operater Ferrocarril Transandino obustavio je u petak prijevoz turista zbog demonstracija.

Ministarstvo kulture tvrdi da bi novi sustav prodaje trebao omogućiti kontrolu protoka turista i očuvanje citadele, koja je od 1983. godine uvrštena na popis svjetske baštine.

U rujnu je Peru privremeno zatvorio tri sektora Machu Picchua zbog utjecaja broja turista na to mjesto, koje u prosjeku primi 4500 posjetitelja dnevno.

Arheološki kompleks, smješten 130 kilometara od grada Cusca i na nadmorskoj visini od 2438 metara, sagrađen je u 15. stoljeću po nalogu cara Inka Pachacuteca (1438.-1470.), a otkrio ga je 1911. američki istraživač Hiram Bingham.

image

Evakuacija s Machu Picchua

Carolina Paucar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:45