BITKA S KORONOM

Zbog rasta slučajeva u Francuskoj zatvoreno više od 80 škola, covid ušao u desetak sveučilišta

Ministrica visokoškolskog obrazovanja kazala je da su na sveučilištima slučajevi zaraze povezani s privatnim okupljanjima
 Jeff Pachoud/AFP

Petnaest dana nakon početka školske godine sveukupno je u Francuskoj zatvorena 81 obrazovna ustanova dok desetak sveučilišta, posebice medicinski fakulteti, broje slučajeve zaraze covidom-19, objavila su u srijedu resorna ministarstva.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquerje kazao da je zatvoreno preko 2000 razreda, ili "oko 0,13 posto od 60.000 školskih ustanova u zemlji.

"To su još uvijek male brojke. Povratak u školu se dobro odvija, najbolje moguće u uvjetima zdravstvene krize", kazao je ministar,

Po njegovim riječima, u odnosu na prošli tjedan "sada imamo skoro 1200 novih slučaja covida među učenicima", podsjetivši da se razred zatvara nakon tri potvrđena slučaja.

Ministrica visokoškolskog obrazovanja Frédérique Vidal je kazala da su na desetak sveučilišta slučajevi covida-19 uglavnom povezani s privatnim okupljanjima na studentskim večerima i u barovima.

Na medicinskom fakultetu u Montpellieru potvrđeno je u utorak 60 slučajeva zaraze među studentima, a na sveučilištu u Rennesu je 43 zaraženih studenata.

Prvi studentski sindikat Fage priznao je da studenti moraju biti "odgovorniji", ali je zatražio i više sredstava kako bi se nastava bolje održavala, ukazujući na problem prevelikih grupa na predavanjima. Studenti također upozoravaju na nedostatak maski i traže otvaranje centara za testiranje.

U utorak je u Francuskoj zabilježeno 8000 novih slučajeva zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:18