UHIĆENJE

Zbog ratnog zločina nad Hrvatima pritvor bivšem pripadniku Armije BiH koji se skrivao u SAD

Njemu se na teret stavlja da je početkom listopada 1993. godine na brdu Kvanj nedaleko Mostara ubio dvojicu ratnih zarobljenika

Ilustracija

 Elvis Barukcic/Afp

Županijski, hercegovačko-neretvanski sud sa sjedištem u Mostaru odredio je jednomjesečni pritvor bivšem pripadniku Armije BiH koji se godinama skrivao u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da je tijekom rata nedaleko Mostara ubio dvojicu zarobljenih Hrvata.

Eso Razić (57) uhićen je prigodom ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer je za njim bila raspisana tjeralica zbog vođenja kaznenog postupka. On je 1998. godine emigrirao u Sjedinjene Američke Države gdje je prijavio da je u ratu bio logoraš. Američke vlasti su 2018. pokrenule postupak oduzimanja državljanstva jer je lagao o svojoj prošlosti i ulozi u ratovima na području BiH.

Županijski sud u Mostaru je određujući jednomjesečni pritvor Raziću ocijenio da je posve opravdano određivanje pritvora osumnjičenom jer postoji opasnost od bijega.

Njemu se na teret stavlja da je početkom listopada 1993. godine kao pripadnik bošnjačke Armije BiH na brdu Kvanj nedaleko Mostara ubio dvojicu ratnih zarobljenika pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Sam Razić, podrijetlom iz Čapljine, u razdoblju od 1992. do sredine 1993. bio pripadnik HVO-a do izbijanja hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Iz Županijskog, hercegovačko-neretvanskog tužiteljstva su naveli kako u suradnji sa MUP-om ove županije intenzivno nastavljaju s istragom o ovome slučaju ratnoga zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:32