DOMINO EFEKT

Zbog skupog plina prijeti nestašica piva, Talijani i Britanci u panici: ‘Hitno pripremajte krizni plan!‘

I poljska podružnica danske pivovare Carlsberg upozorila je da bi mogla zaustaviti proizvodnju piva zbog nedostatnih isporuka ugljičnog dioksida

Ilustrativna fotografija

 Adam Hagy/Afp

Skupi plin prisilio je kemijske tvrtke da smanje proizvodnju, što znači i manje ugljičnog dioksida, a nestašica bi mogla utjecati na proizvodnju hrane i pića, upozoravaju različite prehrambene kompanije u Europi.

Ugljični dioksid nusproizvod je kemijskih tvrtki, a prehrambena industrija stavlja ga u gazirana i pjenušava pića. Koristi ga se i za rashlađivanje proizvoda tijekom transporta i za omamljivanje peradi i svinja prije usmrćivanja.

Kemijske tvrtke smanjuju pak proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja plina, pa prehrambene tvrtke strahuju od nestašice CO2.

U Velikoj Britaniji predstavnici industrije hrane i pića pozvali su u petak vladu da pripremi krizni plan kako bi osigurala opskrbu ugljičnim dioksidom nakon što je britanska podružnica američkog CF Fertilizersa obustavila proizvodnju amonijaka u Billinghamu.

Talijanski proizvođači pića prognozirali su pak u srpnju da će biti prisiljeni smanjiti proizvodnju zbog problema s nabavom CO2 nakon smanjenih proizvodnih kapaciteta u kemijskoj industriji koja se žali na visoke cijene plina.

I poljska podružnica danske pivovare Carlsberg upozorila je da bi mogla smanjiti ili zaustaviti proizvodnju piva zbog nedostatnih isporuka ugljičnog dioksida.

Obustava isporuka predstavlja opasnost i za opskrbu hranom u Poljskoj, poručio je glavni tajnik Poljske federacije prehrambene industrije Andrzej Gantner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:34