NOVA KRATICA

Zbog smrti kraljice elitni britanski odvjetnici mijenjaju titulu: ‘Trebat će nam vremena da se naviknemo‘

U skladu s pravilima britanske Odvjetničke komore odsad na svojim posjetnicama i memorandumima moraju koristiti kraticu KC umjesto QC
 Victoria Jones/Afp

Bivši princ Charles III. nije jedini koji se mora naviknuti na novu titulu kralja. I otprilike 1900 elitnih britanskih odvjetnika te još stotine njih u zemljama Commonwealtha, koji su dosad imali status "kraljičinih savjetnika", nakon Elizabetine smrti postat će "kraljevi savjetnici".

U skladu s pravilima britanske Odvjetničke komore oni odsad na svojim posjetnicama i memorandumima moraju koristiti kraticu KC umjesto QC.

"Promjena naših titula bit će nam stalni podsjetnik na to da je kraljica otišla", rekao je kraljev savjetnik Lord Peter Goldsmith, partner u odvjetničkoj tvrtki Debevoise & Plimpton, koji je bio glavni državni odvjetnik Ujedinjenog Kraljevstva od 2001. do 2007. godine.

Na praktične probleme ta je odvjetnička krema ukazala na društvenim mrežama nedugo nakon kraljičine smrti, opisujući novosti koje moraju uvesti, poput ažuriranja profila na internetskim stranicama odvjetničkih ureda, a mnogi su spomenuli i troškove koji će otići na novi uredski materijal.

"Sigurno će nam trebati neko vrijeme da se naviknemo na kraticu ‘KC‘", rekao je Jeffrey Sullivan, londonski partner u Gibson, Dunn & Crutcher and King‘s Counsel. "Pretpostavljam da će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci biti ponešto propusta dok se odvjetnici, suci i klijenti budu privikavali na nove titule."

image

Lord Peter Goldsmith

/Afp

Nositelji te titule u Britaniji se neformalno nazivaju "svileni" - što je referenca na posebne svilene haljine koje nose na sudu uz tradicionalne perike. Imenuje ih Kruna nakon višegodišnjeg procesa aplikacije.

Kraljevski savjetnici uživaju u brojnim neformalnim privilegijama, među kojima su mjesta u prvome redu na sudu, a svoje usluge naplaćuju više od ‘običnih‘ odvjetnika.

Brojne britanske tv serije i filmovi nastali su po predlošcima o ‘podvizima‘ kraljičinih savjetnika. Među njima su tv serije Kavanagh QC iz 1990. i Silk iz 2011.

Nedavno je Michelle Dockery glumila kraljičinu odvjetnicu koja procesuira političara optuženog za silovanje u Netflixovoj miniseriji Anatomija jednog skandala iz 2022.

Sustav datira iz 1597. godine, kada je kraljica Elizabeta I. imenovala Sir Francisa Bacona za prvoga kraljičina savjetnika.

Titule je prije 20 godina gotovo ukinuta zbog kritika da je posao previše tajnovit, da njime dominiraju bijelci i da je neprimjereno da kruna odvjetnicima dodjeljuje titulu koja bi im mogla dati prednost u odnosu na njihove kolege.

Sustav je naposljetku zadržan, no izmijenjen je postupak odabira koji omogućuje širi izbor kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:47