Report Gojka Drljače

Zbog straha od delta soja neke zemlje odgađaju popuštanje mjera. Je li to opravdano?

Ostaje otvoreno pitanje da li narativ o delta soju može zaustaviti turističku sezonu koja je relativno dobro počela
 Justin Tallis/AFP

Novi argument u održavanju straha od COVID-19 zaraze jest narativ o širenju tzv. delta varijante virusa. India Times tako, primjerice, najavljuje mogući treći val u Indiji za 12 do 16 tjedana uz argument kako su se stanovnici previše opustili, ali bez konkretnih epidemioloških dokaza. Problem te najave je što u odnosu prema Europi ili Sjedinjenim državama Indija zapravo nije imala ozbiljan niti prvi niti drugi val, pa je nejasno što točno znači treći val, koji je u strmoglavom padu. Takve teze Indian Timesa prenosi vrlo ozbiljni Bloomberg i drugi zapadni mediji.

The Financial Times pak piše o opasnosti širenja indijskog delta soja u europskim zemljama, iako je broj slučajeva generalno u Europi u očiglednom trendu pada. Teza FT-a o novoj epidemiološkoj opasnosti za Europu unatoč vrlo visokom postotku cijepljenih građana bazira se na većem udjelu delta varijante među novim zabilježenim slučajevima zaraze. Tako je taj udio u Britaniji porastao na 98 posto, u Portugalu na 96 posto, Rusiji čak 99 posto, dok je, u Italiji 26, Belgiji 16, Njemačkoj 15, Francuskoj 6,9 i Švicarskoj 5,1 posto. No, iako ti postotci zvuče kao vrlo značajni, u svim tim zemljama ukupni broj novih slučajeva vrlo je mali.

S obzirom kako pojedini znanstvenici tvrde da je nakon infekcije delta varijantom rizik hospitalizacije 2,2 puta viši u odnosu na zarazu alfa sojem, pojedine države produžuju ili pojačavaju restrikcije. Portugal je zabranio neesencijalna putovanja u lisabonskom području, dok se Britanija odlučila za jednomjesečno odgodu popuštanja epidemioloških mjera. Pri tome se Britanija, s obzirom na vrlo visoki broj cijepljenih, gleda kao na ogledni primjer u nizu zemalja. Ostaje otvoreno pitanje da li narativ o delta soju može zaustaviti turističku sezonu koja je relativno dobro počela. Sve je moguće.

Ono što se najčešće previđa o priči u indijskom soju jest nekoliko činjenica, koje je lako uočiti u vrlo jednostavnim grafikonima. Prvo, ako se Indija usporedi s Europom i Sjedinjenim državama po kumulativnom broju mrtvih od covida na milijun stanovnika, onda se može zaključiti da je ta zemlja prošla pandemiju s daleko manje smrti nego Europa i Amerika. Čak i da je mrtvih dvostruko više od službenog broja, opet bi to bilo dvostruko manje nego u Europi i SAD-u.

image
Grafikon 1

Ako pak gledamo slučajeve od početka pandemije do danas možemo vidjeti kako se prva dva vala u Indiji u odnosu na Europu i Sjedinjene države jedva mogu nazvati valovima, dok je zadnji val zaustavljen na osjetno nižim razinama nego što su bili vrhunci pandemije u Europi i Sjedinjenim državama. Nakon toga vala, valja primijetiti u grafikonu, Indija je sada na praktično istoj razini broja slučajeva na milijun stanovnika kao Europa i Sjedinjene države.

image
Grafikon 2

Boje li se stručnjaci koji šire strah od delta varijante SARS-CoV-2 virusa da su Europljani i Amerikanci puno slabijeg imuniteta nego Indijci te trebaju biti više zabrinuti uz puno viši zdravstveni standard te veći udio cijepljene populacije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04