LOŠI RADNI UVJETI

Zbog štrajka zemaljskog osoblja u Italiji otkazano tisuću letova, u Belgiji stotinu

Piloti Ryanaira, čije je sjedište u Belgiji kritiziraju tvrtku jer ne želi ispoštovati ​​kolektivni ugovor
 Gianni Muratore/Alamy/Alamy/Profimedia/Gianni Muratore/alamy/alamy/profimedia

Zbog štrajka zemaljskog osoblja koje traži obnovu kolektivnog ugovora, u subotu je otkazano tisuću letova s ​​polascima i dolascima u talijanske zračne luke.

U Belgiji je u subotu i nedjelju zbog štrajka pilota Ryanaira koji se bune zbog radnih uvjeta, otkazano ukupno 120 letova s ​​polaskom i dolaskom u zračnu luku Charleroi.

Prekidom rata talijanskoga zemaljskog osoblja u subotu između 10 i 18 sati pogođeno je oko 250.000 domaćih i međunarodnih putnika. Oni su se odazvali pozivu sindikata na štrajk. Od poslodavaca traže potpisivanje novoga kolektivnog ugovora koji im je istekao prije šest godina.

U rimskoj zračnoj luci Fiumicino-Leonardo Da Vinci otkazano je oko 200 letova, među kojima i oni za Kopenhagen, Stockholm, Barcelonu i Palmu de Mallorcu te za Palermo i Kataniju.

Posebno je pogođeno nekoliko zračnih tvrtki. To su Malta Air, koja upravlja linijama u ime Ryanaira, Ita Airways (bivša Alitalia) i Vueling, čiji su se piloti odlučili pridružiti štrajku.

Gotovo 150 letova otkazano je u dvjema milanskim zračnim lukama Linateu i Malpensi, tridesetak u Torinu-Caselle i isto toliko u Palermu.

Ministar prometa Matteo Salvini pozvao je štrajkaše na "zdrav razum" te od njih zatražio da ne odugovlače sa štrajkom kako ne bi "napravili štetu milijunima ostalih radnika, ali i turista".

Oko 10.000 putnika koji su ovaj vikend trebali poletjeti iz belgijske zračne luke Charleroi i otprilike isto toliko onih koji su ondje trebali sletjeti pogođeno je štrajkom, rekli su AFP-u iz uprave zračne luke.

Piloti Ryanaira, čije je sjedište u Belgiji kritiziraju tvrtku jer ne želi ispoštovati ​​kolektivni ugovor kojim su predviđeni slobodni dani u zamjenu za smanjenje plaća odobreno godine 2020. u vrijeme krize s covidom-19.

Sindikati pilota irsku tvrtku optužuju da ne poštuje belgijsko zakonodavstvo i da napreduje zahvaljujući "socijalnom dampingu" koji stvara nelojalnu konkurenciju ostalim tvrtkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:50