NOVOSTI NASTUPAJU VEĆ DO BOŽIĆA

Zbog toga što su Australci u ispitivanju rekli "Da" istospolnom braku - vlada će ga legalizirati

 Axel Schmidt / REUTERS

Većina Australaca podupire ideju da njihova zemlja postane 26. država svijeta koja će legalizirati istospolni brak, pokazalo je istraživanje provedeno na nacionalnoj razini i objavljeno u srijedu, dok je australski premijer Malcolm Turnbull u svojoj prvoj reakciji obećao legalizaciju istospolnog braka do kraja ove godine. "Oni su izglasali 'da' za poštenje, za privrženost, za ljubav", kazao je australski premijer u televizijskom obraćanju na nacionalnoj televiziji nakon objave rezultata ispitivanja koje je proveo Australski ured za statistiku.

"Moramo poštovati glas naroda... Pitali smo ih za mišljenje i oni su nam ga dali. Ono je nedvosmisleno i ono je većinsko", kazao je premijer.

On je istaknuo kako je posao vlade "da to i ostvari" te je ponovio ranije obećanje da će odgovarajući zakon biti usvojen u parlamentu "prije Božića". Više od dvije trećine od ukupno 16 milijuna australskih birača sudjelovalo je u ispitivanju. Kako je objavio australski statistički ured 61,6 posto glasača izjasnilo se za legalizaciju istospolnog braka, dok je 38,4 posto bilo protiv.

Iako ispitivanje nije zakonski obvezujuće vlada se obvezala da će njegove rezultate ugraditi u zakon o istospolnom braku koji bi mogao biti legaliziran do Božića. Sudjelovanje u ispitivanju, koje je provedeno poštom, nije bilo obvezujuće, za razliku od sudjelovanja na izborima u kojima se nesudjelovanje kažnjava. Prošloga je tjedna statistički ured ocijenio da je više od 12,3 milijuna ljudi ili 77 posto birača sudjelovalo u ispitivanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 07:03