KLASIČNA ‘SAČEKUŠA‘

Zbog ubijenog šefa krim policije u Prijedoru sve policijske snage u BiH na nogama: ‘Prevrnut ćemo svaki kamen‘

Doznaje se da je privedeno više osoba s područja Prijedora i Banje Luke, ali se ne zna je li među njima i počinitelj zločina

Arhivska fotografija

 V. M. Tauber/CROPIX

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine u 6.53 ujutro ispred zgrade u kojoj je živio, u naselju Pećani u Prijedoru, ubijen je s leđa, u klasičnoj "sačekuši" načelnik kriminalističkog odjela Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić. Ubijeni inspektor svakog je dana u isto vrijeme odlazio pješke na posao. U njega je, koliko se zna prema izjavama rijetkih svjedoka, pucao nepoznati muškarac s kapuljačom na glavi te se nakon što je ispalio nekoliko hitaca udaljio pješke.

Službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet i Policijske uprave Prijedor pod nadzorom Posebnog odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva Republike Srbije poduzimaju radnje u okviru istrage za "teško ubojstvo". Policija srpskog entiteta u BiH odmah je blokirala sve izlaze iz Prijedora, ali i diljem Republike Srpske, gdje policija na otvorenoj cesti zaustavlja i provjerava vozila. Pretresi se vrše i u drugim gradovima, pa su se duge cijevi te provjere automobila i prolaznika pojavile u Banjoj Luci te Bijeljini i Bosanskoj Gradišci, a provjeravaju se i granični prijelazi prema Hrvatskoj i Srbiji.

Doznaje se da je privedeno više osoba s područja Prijedora i Banje Luke, ali se ne zna je li među njima i počinitelj zločina. Inače, u Prijedor je na očevid stigla policijska ekipa forenzičara iz Banje Luke koju je predvodio patolog Željko Karan, a završili su s očevidom tek oko 13 sati. I bosanskohercegovačka Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) angažirala se oko istrage ubojstva načelnika sektora krim-policije Radenka Bašića, piše sarajevski Avaz.

Doduše, načelnik SIPA-e Darko Ćulum rekao je da oni još nisu direktno uključeni u istragu, ali stavili su sve svoje kapacitete na raspolaganje. Direktor policije Republike Srbije Siniša Kostrešević rekao je da je vođenje istrage preuzelo Republičko tužilaštvo, ali da o detaljima u ovom trenutku nije dobro govoriti zbog osjetljivosti faze u kojoj je istraga. Međutim, obećao je da će počinitelj biti pronađen. Prema njegovim riječima, uz policiju Republike Srpske alarmirane su sve policijske agencije u cijeloj BiH, ali su pozvane na pomoć i one u regiji. "Prevrnut ćemo svaki kamen, ali ovaj događaj neće ostati neriješen", rekao je Kostrešević. Na upit je li razlog ubojstva Bašićev posao ili neka konkretna istraga i slučaj, Kostrešević je samo kazao da je njegov kolega "bio izuzetno pošten policajac".

"Osobno sam ga dobro poznavao, teško mi je pričati o njemu. Radi se o jednom od najčestitijih policajaca kojem se sve svodilo na posao i kuću. Radenko je bio policajac 29 godina, radio je uzorno svoj posao i ne mogu ništa negativno komentirati", izjavio je direktor entitetske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02