ODGOVOR LONDONU

Zbog ujgurskog pitanja Kina uvela uzvratne sankcije Britaniji: ‘Maliciozno su širili laži‘

‘Naša je dužnost ukazivati na kršenja ljudskih prava kineske vlade u Hong Kongu i genocid nad Ujgurima‘, rekao je Iain Duncan Smith
  
 Ozan Kose/AFP

Kina je zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u zemlju sankcionirala devetero britanskih državljana, među kojima je i nekoliko parlamentarnih zastupnika, u odgovoru na sankcije službenog Londona kineskim dužnosnicima ranije ovaj tjedan zbog ujgurskog pitanja.

Sankcionirani su "maliciozno širili laži i dezinformacije", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak na mrežnim stranicama veleposlanstva Kine u Velikoj Britaniji.

Među sankcioniranima su čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat, bivši vođa Konzervativne stranke Iain Duncan Smith, te Neil O'Brien, Tim Loughton i Nusrat Ghani. Na popisu su i članovi Doma lordova David Alton i Helena Kennedy, kao i odvjetnik za ljudska prava Geoffrey Nice, bivši tužitelj u procesu koji je pred Haaškim tribunalom vođen protiv Slobodana Miloševića i aktualni predsjednik Tribunala za Ujgure, te stručnjakinja za Ujgure Joanne Nicola Smith Finley.

Također su sankcionirani Povjerenstvo za ljudska prava vladajuće Konzervativne stranke, Tribunal za Ujgure, China Research Group, te londonski Essex Court Chambers.

Duncan Smith je izjavio da razljutiti Kinu znači dobiti "medalju časti". "Naša je dužnost ukazivati na kršenja ljudskih prava kineske vlade u Hong Kongu i genocid nad Ujgurima. Mi koji živimo slobodno u pravnoj državi moramo govoriti umjesto onih koji nemaju svoj glas", napisao je na Twitteru. "Ako ću time izazvati bijes Kine, nosit ću tu medalju časti".

Od petka, svim navedenim pojedincima i članovima njihovih užih obitelji zabranjen je ulazak u Kinu, Hong Kong i Makao. Zamrznuo je njihovo vlasništvo u toj zemlji, a kineskim građanima i institucijama zabranjeno s njima poslovno surađivati.

Britanske sankcije "temelje se ni na čemu osim na lažima i dezinformacijama, besramno krše međunarodni zakon i osnovne principe međunarodnih odnosa, neumjesno zadiru u kineske unutarnje poslove, te ozbiljno dovode u pitanje kinesko-britanske odnose", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se kako je britanski veleposlanik u Kini pozvan da "podnese dostojanstvenu predstavku, izražavajući čvrsto protivljenje i snažnu osudu".

Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv četiri viša dužnosnika u Kini i državne organizacije za sigurnost. To je prvi puta da je vlada u Londonu poduzela takve mjere zbog ujgurskoga pitanja. Nakon Britanije, slične sankcije - zamrzavanje imovine i zabranu putovanja - uvele su i Sjedinjene Države, Kanada te Europska Unija.

EU je tako uvela restriktivne mjere protiv Kine zbog kršenja ljudskih prava prvi puta od masakra na Trgu Tiananmen 1989. godine.

U posljednjih nekoliko godina, na stotine etničkih Ujgura, Kazaka i Huia svjedočilo je o zatočeništvu u internacijskim logorima u kineskog provinciji Xinjiang, u sklopu, kako tvrde promatrači, vladine kampanje prisilne asimilacije etničkih manjina.

Kineska vlada tvrdi da su kampovi - kroz koje je prema procjenama od 2017. prošlo više od milijun ljudi - "stručni obrazovni centri" namijenjeni iskorjenjivanju ekstremizma i terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 18:34