SIGURNOSNI PROBLEMI

Zbog uvođenja 5G mreže prijeti totalni raspad sustava: ‘Avioni će prestati letjeti, hitno učinite nešto!‘

Nakon pritiska deset američkih avioprijevoznika koji strahuju za sigurnost zbog uvođenja 5G usluge, AT&T pristao je na novu odgodu

Zrakoplov United Airlinesa/Ilustracija

 Tayfun Coskun/AFP

Američki telekomunikacijski giganti AT&T i Verizon pristali su odgoditi uvođenje svojih novih 5G usluga u nekim zračnim lukama. Usluge koje nude veće brzine i širu pokrivenost trebale su, kako je planirano, biti uključene u srijedu.

No, avioprijevoznici u SAD-u nastojali su odgoditi početak, upozoravajući da bi signali mogli ometati navigacijske sustave zrakoplova, prenosi BBC.

Ova već treća odgoda dolazi jer regulatori pokušavaju pronaći rješenje za problem na koji su zračni prijevoznici upozorili da bi mogao uzrokovati velike poremećaje, prisiljavajući ih da prizemlje dio svojih flota i otkažu letove.

AT&T je naveo da "privremeno" odgađa uvođenje na "ograničenom broju tornjeva oko određenih uzletno-sletnih staza". Regulatori su, kako dodaju, imali "dvije godine" za planiranje prije početka uvođenja 5G usluge.

'Frustrirani smo nesposobnoću FAA'

"Frustrirani smo nesposobnošću Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) da učini ono što je gotovo 40 zemalja učinilo, a to je da sigurno uvede 5G tehnologiju bez ometanja zračnih usluga, te ih pozivamo da to pravovremeno učine", stoji u priopćenju tvrtke.

"Naše napredne 5G usluge pokrećemo svugdje drugdje prema planu, s privremenim izuzetkom ovog ograničenog broja tornjeva", naveli su iz tvrtke.

Do ove reakcije dolazi nakon što je ranije deset najvećih američkih zračnih prijevoznika upozorilo da će uključivanje usluga 5G mobilnih telefona uzrokovati "velike smetnje" u letovima. Naveli su da će započinjanje Verizon i AT&T 5G usluga mobilne telefonije, planirano za srijedu, uzrokovati "raspad sistema koji se može u potpunosti izbjeći", prenosi BBC.

Zrakoplovne tvrtke strahuju da će signali 5G C-pojasa satelitske frekvencije poremetiti navigacijske sustave zrakoplova, osobito oni koji se koriste u lošim vremenskim uvjetima.

image

Zrakoplov American Airlinesa/Ilustracija

Boris Roessler/AFP

Upozorenje je upućeno u pismu odgovornim američkim zrakoplovnim tijelima. Izvršnim direktorima American Airlinesa, Delta Air Linesa i United Airlinesa pridružili su se i drugi kolege.

"Potrebna je hitna intervencija kako bi se izbjegle značajne smetnje u funkcioniranju zračnog prometa za putnike, pošiljatelje roba i pošiljki, opskrbne lance i isporuke medicinskih potrepština", uključujući i distribuciju cjepiva.

BBC je imao uvid u pismo u kojem se iznosi njihova zabrinutost. Pismo je poslano ministru prometa Peteu Buttigiegu, kao i šefu Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA), predsjedniku Savezne komisije za komunikacije (FCC) i direktoru Nacionalnog ekonomskog vijeća. Prema informacijama BBC-ja, na najvišim se razinama američke administracije nastavljaju pregovori o onome što je opisano kao "vrlo nejasna situacija".

Zabrinutost avioprijevoznika, ali i Boeinga i Airbusa

Zrakoplovne tvrtke žele da 5G signali budu uklonjeni u krugu "približno dva kilometra od uzletno-sletnih staza u zračnim lukama koje bi bile pogođene problemom, kako je definirala FAA 19. siječnja 2022. godine".

"To će omogućiti implementaciju 5G uz izbjegavanje štetnih utjecaja na zrakoplovnu industriju, putnike, opskrbni lanac, distribuciju cjepiva, naše djelatnike i opće gospodarstvo. Također tražimo da FAA odmah identificira one bazne stanice najbliže ključnim uzletno-sletnim stazama, što treba učiniti kako bi se osigurala sigurnost i izbjegli poremećaji", dodaju.

Istu zabrinutost nedavno su istaknula dva velika proizvođača zrakoplova, Airbus i Boeing, u inače rijetkom zajedničkom upozorenju.

"Proizvođači zrakoplova obavijestili su nas da će golem dio operativne flote možda morati biti prizemljen na neodređeno vrijeme. Pored kaosa koji će to izazvati u zemlji, nedostatak upotrebljivih širokotrupnih zrakoplova mogao bi potencijalno rezultirati time da deseci tisuća Amerikanaca zaglave u inozemstvu", upozorava skupina zračnih prijevoznika.

FAA, koja nadzire sigurnost zrakoplovstva diljem SAD-a, u nedjelju je izvijestila kako je odobrila procijenjenih 45 posto slijetanja američke komercijalne flote pri slaboj vidljivosti u mnogim zračnim lukama u kojima će biti raspoređen 5G. FAA je dodala i da je odobrila "dva modela radarskih visinomjera koji se ugrađuju u široku paletu zrakoplova Boeing i Airbus".

'Odgađanje bi koštalo državu 50 milijardi dolara'

"Čak i s ovim novim odobrenjima, i dalje bi moglo biti utjecaja na letove u nekim zračnim lukama", navodi regulator.

"FAA također nastavlja surađivati s proizvođačima da bi razumjeli kako se podaci radarskog visinomjera koriste u drugim sustavima kontrole leta. Putnici bi trebali provjeriti sa svojim zračnim prijevoznikom postoji li sustav prognoze vremenskih prilika na odredištima na kojima su moguće 5G smetnje".

Telekomunikacijske tvrtke potrošile su desetke milijardi dolara na nadogradnju svojih mreža za implementaciju 5G tehnologije, koja donosi mnogo brže internetske usluge i veću povezanost.

Već je bilo nekoliko kašnjenja u realizaciji projekta upravo zbog zabrinutosti za sigurnost zrakoplovstva, a datumi lansiranja usluge u prosincu i ranije ovog mjeseca morali su biti pomaknuti. Američka grupacija bežične industrije CTIA ranije je izjavila kako je 5G siguran i optužila je zrakoplovnu industriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice.

"Kašnjenje će prouzročiti stvarnu štetu. Odgađanje implementacije za jednu godinu smanjilo bi gospodarski rast za 50 milijardi dolara, baš sada kada se naša nacija oporavlja i obnavlja od pandemije", navela je izvršna direktorica CTIA-e Meredith Attwell Baker u svojoj blog objavi u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:30