ZAŠTIĆENA VRSTA

Zbog velike bijele psine na gradelama influencerica završila pod istragom: ‘Izgleda zločesto, ali meso im je vrlo ukusno‘

Stanovita Tizi za lokalne medije rekla je kako je morskog psa nabavila ‘legalnim kanalima‘, ali lokalni poljoprivredni ured to niječe

Ilustracija

 Ken Kiefer 2/Image Source Via AFP

Kineska influencerica završila je pod policijskom istragom nakon što je videosnimka na kojoj peče i jede meso velike bijele psine postala viralna, piše The Guardian.

Na snimci se može vidjeti vlogericu, poznatu pod pseudonimom Tizi, kako jede meso ovog predatora, a policija u gradu Nanchongu potvrdila je kako se radi o velikoj bijeloj psini.

- To može izgledati zločesto, ali njihovo meso vrlo je ukusno - rekla je Tizi dok je, kako se vidi na videosnimci, kidala ogromne komade pečenog mesa životinje.

U videu, koji je kasnije uklonjen, moglo se vidjeti kako odmata dvometarsku psinu i liježe pored nje kako bi pokazala da je viša od nje. Morski pas zatim je odrezan na dva dijela, namakalo ga se i onda postavilo na roštilj, dok mu je glava skuhana u začinjenoj juhi.

Velike bijele psine nalaze se na listi ranjivih vrsta koju je sastavila Međunarodna unija za čuvanje prirode, a to je jedan korak prije proglašenja ugroženom vrstom.

Populacija morskih pasa, a oni su među najvažnijim predatorima u oceanu, postala je ugroženom u nekoliko proteklih desetljeća, a posebno zbog uklanjanja peraja i industrijskog ribolova.

U Kini se ove životinje nalaze na listi zaštićenih. Ilegalno posjedovanje može dovesti do kazne od pet do deset godina zatvora.

- Zapanjujuće je da poznata osoba s interneta može pojesti zaštićenu životinju usred dana, pred pogledima milijuna ljudi! - stoji u jednom komentaru na ovu priču.

- Ovi nekultivirani trgovci pažnjom mogu pasti vrlo nisko u namjeri da privuku pozornost - nadovezao se drugi komentator.

Nije jasno hoće li Tizi, koja ima skoro 8 milijuna pratitelja, biti kažnjena.

Ona je za lokalne medije rekla kako je morskog psa nabavila "legalnim kanalima", ali lokalni poljoprivredni ured u ponedjeljak je objavio da njezina tvrdnja "nije u skladu s činjenicama", kao i da policija sve istražuje.

Osušeno meso mladog morskog psa u Kini se koristi kao hrana za mačke i može se kupiti u manjim web trgovinama.

Kineski državni mediji već dugo vode rat s viralnim snimkama prejedanja, poznatima u korejskom govoru kao mukbang, a platforme koje emitiraju uživo već godinama obećavaju da će zatvoriti račune koji promoviraju prežderavanje i rasipanje hrane, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:53