REAKCIJA KREMLJA

‘Zbunjeni smo sankcijama protiv Putinovih kćeri, sve je to dio šire zapadnjačke histerije‘

Ovo je nešto što je teško shvatiti i opisati. Nažalost, moramo se nositi s takvim oponentima, kaže glasnogovornik Dmitrij Peskov

Vladimir Putin

 Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

Kremlj je u četvrtak izvijestio kako je zbunjen američkom odlukom da nametne sankcije odraslim kćerima Vladimira Putina, opisavši taj potez kao dio šire zapadnjačke histerije protiv Rusije.

Nove američke sankcije protiv Moskve zbog ruske intervencije u Ukrajini u srijedu su ciljale ruske banke i elite, uključujući Putinove kćeri Katerinu i Mariju, za koje američki dužnosnici vjeruju da skrivaju bogatstvo svoga oca.

"Naravno da smatramo da su ove sankcije same po sebi produžetak apsolutno mahnitog stava o nametanju restrikcija", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. "U svakom slučaju, trenutno nametanje restrikcija članovima obitelji govori samo za sebe".

Peskov je rekao da Kremlj ne može shvatiti zašto se ciljaju Putinove kćeri.

"Ovo je nešto što je teško shvatiti i opisati", rekao je. "Nažalost, moramo se nositi s takvim oponentima".

Putinova kći Katerina Tihonova izvršna je djelatnica u polju tehnologije blisko povezana s ruskom vladom i obrambenom industrijom, prema detaljima koji se navode u paketu američkih sankcija.

Njegova druga kći, Maria Voroncova, predvodi vladine programe u oblasti genetskih istraživanja koji su primili milijarde dolara od Kremlja i koje osobno nadgleda Putin, rekao je SAD.

Putin oduvijek drži svoj i život svoje obitelji podalje od javnosti. Kremlj često odbija pitanja o njima, navodeći pravo na privatnost.

Rusija je u Ukrajinu 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u onome što naziva specijalnom vojnom operacijom kako bi zemlju demilitarizirala i iskorijenila ono što naziva opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage čvrsto su se usprotivile, dok je Zapad nametnuo opsežne sankcije na Rusiju u nadi da ju prisili na povlačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2022 18:09