BJEGUNAC

ZDRAVKO MAMIĆ OPET NA SLOBODI! PUŠTEN JE IZ PRITVORA, SUD ODLUČIO DA NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ 'Ponosan sam što sam državljanin Bosne i Hercegovine!

Sud BiH odbacio je danas zahtjev Hrvatske za izručenjem Dinamova savjetnika Zdravka Mamića koji se nešto iza podneva pojavio ispred zgrade suda i poručio da je slobodan čovjek te ponovio tvrdnje da se protiv njega vodi namješten kazneni proces. "Slobodno se mogu kretati po cijeloj BiH", rekao je Mamić brojnim okupljenim novinarskim ekipama. Na upite što će sada raditi, odgovorio je da ide u Međugorje te je ponovno ustvrdio da tijekom postupka protiv njega Državno odvjetništvo vodi hajku te je prekršilo sve zakone u Hrvatskoj
 CROPIX

NOVO 12:25 Zdravko Mamić izašao je iz suda i obratio se novinarima. Najprije je čestitao Bajram građanima muslimanske vjeroispovijesti i zahvalio se svim ljudima koji su ga pratili do zatvora.

- Sve je prema meni bilo korektno i zahvaljujem se - kazao je.

Mamić kaže da je "po sto prvi puta mogao promišljati zašto mu se sve to dešava".

- Ima vas jako puno ovdje, čudi me da vi, novinari koji ste korektiv svake borbe za istinu, da nitko ne pita ministra pravosuđa. Recite, je li gospodin Mišković imao ovlaštenje raditi optužnicu? Da to netko pita ministra, predsjednika Vrhovnog suda... Da pitaju kako je moguće ako nema oštećenika da se diže optužnica? - kazao je i podsjetio na raniju izjavu da ga je vještačio čovjek koji je imao rješenje da ne smije biti vještak.

- Sve što se moglo prekršiti u zakonima, presudilo se u suđenju Zdravku Mamiću. Ja nisam glup, nisam neinteligentan - kaže. Govorio je i o emisiji Otvorenog na HRT-u u kojoj su sinoć gostovali sportski djelatnici.

- Dakle, oni mogu govoriti o slučaju i o meni, ali zanima li nekoga funkcionira li država po zakonu? - kaže Mamić. Hrvatsku je nazvao svojom zemljom, ali poručio kako je sada Bosna i Hercegovina njegova druga država.

Mamić smatra da su u suđenju njemu prekršeni svi mogući zakoni i da će to, ako nigdje drugdje, dokazati na Europskom sudu za ljudska prava. Rekao je da sad ide u Međugorje.

Sarajevo,150618.
Sud BiH odlucio je da bivsi celnik Dinama Zdravko Mamic nece biti izrucen hrvatskim vlastima. 
Na fotografiji: Zdravko Mamic napustio je sud oko 14,40.
Foto: CROPIX
CROPIX

Mamić je rekao novinarima da se stalno bave time kakav je govor tijela Mamića, kako je obučen i je li kontroverzan, ali da ne pitaju prava pitanja o tome vodi li se protiv njega pravedan proces. - Ja sam vam toliko ponudio toga, dao vam ime i prezime institucija i imena osoba, pitajte ih zašto u Hrvatskoj rade nezakoniti tužitelji - poručuje. Kaže i da će jednog dana to doći do neovisnog tijela i da će se pravda dostići.

Ponovio je više puta i da želi medije potaknuti da se navedene institucije i osobe pitaju prava pitanja.

Na upit osjeća li sada olakšanje Mamić je rekao kako ne očekuje da će njegovi progonitelji sada stati.

- Oni bi mene možda pustili da sam izgubio dar govora i da prestajem govoriti. Ovdje je u pitanju jedna apsolutna montaža - dodao je.

Sarajevo,150618.
Sud BiH odlucio je da bivsi celnik Dinama Zdravko Mamic nece biti izrucen hrvatskim vlastima. 
Na fotografiji: Zdravko Mamic napustio je sud oko 14,40.
Foto: CROPIX
CROPIX

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić istaknuo je kako je sudsko vijeće Suda BiH donijelo jedinu moguću odluku na zahtjev Hrvatske u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima.

- S obzirom da je gospodin Mamić državljanin BiH i s obzirom da odredbe o izručenju ne pružaju mogućnost da se gospodin Mamić izruči, jasno je da nema uvjeta za izručenje - rekao je odvjetnik Rajić. Dodao je kako je Mamić "slobodan građanin", koji Sudu BiH ipak mora prijaviti ako eventualno promijeni adresu.

Mamića su jučer priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH.

Sarajevo,150618.
Sud BiH odlucio je da bivsi celnik Dinama Zdravko Mamic nece biti izrucen hrvatskim vlastima. 
Na fotografiji: Zdravko Mamic napustio je sud oko 14,40.
Foto: CROPIX
CROPIX

---------------------

10:41 Završeno je ročište Zdravku Mamiću. Sud će odluku o izručenju donijeti u zakonom propisanom roku od 24 sata. Osnovni podaci o njegovom identitetu su potvrđeni, pa je utvrđeno da mu je prebivalište u Tomislavgradu, a ima i matični broj u Bosni i Hercegovini, što je, kako tvrdi obrana, konačan dokaz da je državljanin Bosne i Hercegovine.

Zdravko Mamić je još jednom potvrdio kako ne želi izručenje u Hrvatsku jer je državljanin Bosne i Hercegovine.

- Ponosan sam što sam državljanin Bosne i Hercegovine, kazao je Mamić sutkinji Suda BiH Tatjani Kosović i još jednom ustvrdio kako ne želi u Hrvatsku jer tamo neće imati zagarantirano pošteno suđenje.

- Rekao je i da je po zanimanju menadžer u sportu. Njegov branitelj je kazao da Mamić ne prihvaća dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uvjeta shodno činjenici da je državljanin BiH, javlja reporterka N1 uz napomenu da je Mamić rekao da se radi 'o montiranom procesu, i da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

-----------------

10:01 Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića i Zdravko Rajić, odvjetnik starijeg Mamića stigli su na Sud BiH. Ročište počinje u 10 sati.

---------------------

Zdravko Mamić danas bi se trebao pojaviti pred Sudom BiH, gdje se treba održati ročište prema zahtjevu Republike Hrvatske, koja traži njegovo izručenje.

Mamić je noć proveo u pritvoru, za danas je zakazano ročište u 10 sati.

Bit će mu postavljena tri pitanja: tko je i što je, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine i želi li biti izručen.

Mamić je ranije rekao da će se usprotiviti izručenju Hrvatskoj.

Njegov je odvjetnik Zdravko Rajić za N1 kazao da ne postoje uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

- Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uvjeta za izručenje s obzirom na činjenicu da je gospodin Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen - rekao je Rajić.

Ako zahtjev bude odbijen, Mamiću se mogu izreći mjere zabrane kretanja. Podsjetimo, Mamić je u Hrvatskoj prvostupanjski osuđen na šest i pol godina zatvora.

Priveden u četvrtak, noć proveo u pritvoru

Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić predan je u četvrtak navečer u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

Mamića su oko 19.30 dovezli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sud BiH. Noć je proveo u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne tjeralice, nakon čega je Republika Hrvatska zatražila od BiH izručenje Zdravka Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj suradnji u kaznenim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:36