BALKANSKO ŽARIŠTE

‘Zdravstveni sustav im je pred kolapsom, a trećina građana uopće ne vjeruje da Covid postoji!‘

Vlada na Kosovu je pustila medije u bolnice kako bi snimili patnju oboljelih
Ambulanta za koronavirus u Prištini
 Armend Nimani/AFP

Unutar bolnica u Kosovu, sve se više kreveta puni oboljelima od koronavirusa. No, vani na ulicama, čak trećina stanovništva vjeruje da je pandemija čista prijevara, pokazalo je nedavno istraživanje javnog mnijenja koje je šokiralo vladu koja se sada bori protiv te pošasti, piše The Guardian.

Kosovo, koje ima 1,8 milijuna stanovnika, nedavno je zabilježilo jednu od najviših stopa smrtnosti od Covida-19 u Europi, a istovremeno ta zemlja ima jedan od najslabijih zdravstvenih sustava. U Prištini su stanovnici, mnogi iz ruralnih dijelova, ispričali za AFP da su se izmijenjivali u čekanju ispred klinike za zarazne bolesti kako bi bili blizu svojih voljenih te kako bi im mogli kupiti lijekove jer su bolničke rezerve bile ispražnjene.

U pokušaju da uvjeri javnost u stvarnu opasnost s kojom je svijet suočen, vlada na Kosovu je odlučila pustiti medije u prethodno zatvorene bolničke odjele kako bi snimili patnju oboljelih. 

'Recite onima vani koji ne vjeruju što ste ovdje vidjeli', poručio je iscrpljeni stariji muškarac koji se oporavlja u bolnici nakon dvotjedne borbe s koronavirusom. 

'Ne šalite se s ovim. Kako netko može vjerovati u takvu laž da virus ne postoji?', dodao je. 

Neki koji nisu vjerovali, sada su iz prve ruke doznali o čemu se zapravo radi.

'Iskreno govoreći, vjerovala sam da virus ne postoji. Sada, nakon pakla kroz koji sam prošla, uvjerena sam da je tu i govorim to svima', rekla je jedna starija žena koja je tjednima bila na terapiji kisikom. 

Skeptika koji ne vjeruju u postojanje koronavirusa ima po cijelom svijetu, od Francuske do Australije i SAD-a, pa i u Brazilu i Južnoj Africi. 

Videosnimke teorija zavjere dobile su milijune pregleda i nastavljaju se širiti društvenim mrežama unatoč naporima da se takve dezinformacije zaustave. 

Na Kosovu je istraživanje tvrtke Pyper poll pokazalo da trećina populacije ne vjeruje da je ovaj virus stvaran, dok 61 posto njih smatra da je bolest manje opasna od toga kako su ju mnogi opisali. Skepticizam je ogroman problem za vladu Kosova koja pokušava uvesti mjere za suzbijanje širenja epidemije. Na Kosovu je samo u kolovozu od koronavirusa umrlo gotovo 300 ljudi, što je više nego u prethodna tri mjeseca zajedno.

Nakon rezultata ovog ispitivanja, vlada premijera Avdullaha Hotija postrožila je policijski sat u najrizičnijim gradovima, naredila ranije zatvaranje restorana i kafića i zabranila velika javna okupljanja i vjerske ceremonije. 

Sredinom kolovoza, parlament je usvojio i zakon koji predviđa kazne za one koji krše sigurnosne mjere. Radi se o novčanoj kazni od 35 eura za nenošenje maske na otvorenom prostoru te kazni od 500 eura za kršenje mjere samoizolacije.  

U prvom tjednu nakon što je taj zakon stupio na snagu, policija je propisala 5000 novčanih kazni zbog nenošenja maske ili nepoštivanja pravila o fizičkoj distanci.

'Šteta koju oni koji u virus ne vjeruju rade društvu je ogromna, a njihovo dezinformiranje ne bi trebalo ostati nekažnjeno', rekla je zastupnica u parlamentu, Vjosa Osmani. 

Ipak, 25-godišnji Mendim Hoxha, dizajner iz Gjilana, i dalje nije uvjeren da virus postoji pa na vratima njegovog ureda piše da maske tamo nije potrebno nositi. 

'Ne vidim prijetnju ove pandemije. Smrti nije uzrokovao virus nego drugi zdravstveni problemi', rekao je. 

Leonard Presheva, 28-godišnji stanovnik Prištine inzistira na tome da Covid-19 nije ništa više od obične gripe.

'Prvo su rekli da je potrebna distanca, nošenje maski i rukavica. Sada nikoga nije briga za distancu i rukavice, ali žele da nosimo maske tako da ne možemo disati na +40 stupnjeva', kaže.

Neki smatraju da ovakav skepticizam nije iznenađenje u društvu u kojem su korupcija i nestabilna politička scena godinama narušavali povjerenje u vladu. 

'Velik dio stanovništva je pun teorija zavjere koje kažu da je sve ovo samo u interesu vlada, velikih moćnika, pojedinih političkih sila', kaže sociolog Shemsi Krasniqi, profesor na sveučilištu u Prištini, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2020 22:18