NAPULJ U RATU

ŽELE STATI NA KRAJ BEZOBRAZLUKU Banka psećeg DNK otkrivat će vlasnike koji ne skupljaju izmet

Neodgovorni vlasnici pasa bit će kažnjeni globom od 25 do 155 eura ako ne budu držali ulice čistima

Svakome psu u Napulju mora biti izvađena krv i utvrđena njegova dezoksiribonukleinska kiselina (DNK), odredio je gradonačelnik toga južnotalijanskoga milijunskog velegrada Gianni De Magistris.

Svrha tog popisa DNK za pse, prije negoli za ljude, zapravo je jedinstvena: omogućit će općinskim službama da analizom izmeta ustanove koji i čiji je pas defecirao na napuljskoj javnoj površini, a da njegov vlasnik to nije pokupio.

Zdravstveni problem

Naime, državni zakon u Italiji obavezuje svakog vlasnika pasa da pokupi sve što je njegov ljubimac pokakao po gradu i baci u smeće. U tu su svrhu svugdje dostupne plastične kesice kojima je lako rukovati, uhvatiti i spakovati pasji izmet. Osim toga, zakon određuje da svi psi moraju biti upisani u pseće matice.

Razlozi su, tvrdi zakon, zdravstveni: izmet je prijetnja javnom zdravlju, a napuštanje pasa je svake godine uzrok prometnih nesreća ili napada na ljude, pa i sa smrtnim posljedicama. U zakonu se ne spominje estetski razlog, itekako očit: talijanski gradovi su najusraniji u Evropi (iako imaju konkurenciju u Splitu i nekim drugim gradovima).

Počinje vađenje krvi

Određena je i globa za prekršitelje: od 25,82 do 154,94 eura.

Akcija vađenja pseće krvi počinje u napuljskome V. općinskom okrugu Vomero-Arenella, gdje su zdravstveno poduzeće Napulj 1 i državno Sveučilište Friedricha II. ustanovili da je najveća koncentracija pasa i najveća zagađenost psećim drekom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:01