DODIKOVA SURADNICA

‘Žele ubiti Dodika. Sve je spremno za atentat, imaju oružje. Čak su i stabla posjekli zbog snajperista‘

Jedan od ministara kao poticatelja tog navodnog plana optužio je američku administraciju.

Milorad Dodik 

 Antonio Balic/Cropix

Najbliži suradnici čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika tvrde u četvrtak kako se priprema atentat na njega, a jedan od ministara kao poticatelja tog navodnog plana optužio je američku administraciju.

Tvrdnju da se na Dodika priprema atentat prva je, u programu javnog servisa Televizija RS (RTRS), iznijela šefica kluba zastupnika njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Sanja Vulić, poznata po zapaljivim izjavama pa i prostačkim istupima kada treba braniti Dodika.

Vulić je tijekom sudskog ročišta Dodiku održanom u ponedjeljak na Sudu BiH u Sarajevu psovala sudske policajce, sutkinju Senu Uzunović i američkog veleposlanika Michaela Murphyja, a sada je kazala kako je za pripremu navodnog atentata doznala iz "izvora američkog veleposlanstva".

Nije pojašnjavala tko zapravo prijeti, ali je kazala kako su stigle poruke da je "sve spremno za atentat i da imaju oružje". Uz to tvrdi kako je netko posjekao stabla pred ulazom u kompleks Suda BiH u Sarajevu ne bi li na taj način potencijalni snajperisti imali čist pogled na Dodika kada bude dolazio na suđenje.

Njene tvrdnje o Dodikovoj ugroženosti potom je ponovio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, također kadar SNSD-a, a uz to je ustvrdio kako SAD potiču navodne urotnike.

image

Dodik ispred Suda BiH

Antonio Balic/Cropix

"Možemo reći da napade na predsjednika (RS Dodika) i političku represiju vrši američka administracija i to je dodatno pojačano dolaskom pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O‘Briena", izjavio je Košarac pred novinarima u Banjoj Luci.

O‘Brien je prošlog tjedna boravio u Sarajevu, a tada je oštri kritizirao Dodika upozorivši ga kako SAD neće mirno promatrati njegove secesionističke prijetnje.

Tvrdnje Vulić i Košarca kao potpuno utemeljene prihvatio je i potvrdio i predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Ne bi me iznenadilo da netko posegne za oružjem", kazao je Višković, koji je konstatirao kako je Dodik trenutačno najugroženija osoba među političarima iz reda Srba.

Ministar unutarnjih poslova RS Siniša Karan naknadno je rekao kako Dodiku svakodnevno stižu različite prijetnje, a policija svaku uzima ozbiljno i provodi istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 14:43