PROSVJEDI U IRANU

Zelena revolucija: Žene i studenti uzdrmali vlast

Prosvjedi u Iranu nastavljaju se unatoč pokušajima da ih se silom slomi
 AFP

TEHERAN - Iranske vlasti uhitile su jučer pet istaknutih opozicijskih političara, dan nakon što je u prosvjedima širom zemlje poginulo najmanje osam ljudi.

Među uhićenima su Ebrahim Jazdi, iranski ministar vanjskih poslova iz 1979. a danas oštar kritičar predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, aktivist za ljudska prava i novinar Emadedin Baghi te tri savjetnika Mira Hoseina Musavija, opozicijskog kandidata na predsjedničkim izborima u lipnju, čiji je nećak Sejed Ali Musavi ubijen tijekom prosvjeda u nedjelju.

Nestalo tijelo

Musavijeva je obitelj priopćila da je tijelo Sejeda Alija nestalo iz bolnice, a drugi su opozicijski izvori ustvrdili da su tijelo oteli vladini agenti kako bi spriječili da se njegov pogreb pretvori u još jedan prosvjed. To im je samo djelomično uspjelo - pred kućom obitelji Musavi jučer su se okupili pristaše koje je policija rastjerala suzavcem.

Državna televizija na engleskom jeziku Press TV, pozivajući se na Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost, objavila je da je u nedjeljnim prosvjedima poginulo osam ljudi, iako je ranije iranska državna televizija objavila da je samo u Teheranu poginulo 15 ljudi. Opozicija pak tvrdi da je najmanje pet osoba poginulo u Teheranu, četiri u Tabrizu i jedna u Širazu. Prosvjedovalo se i drugim gradovima - u Isfahanu, Mašhadu, Araku, Nadžafabadu, Babolu, Qomu. Policija, koja tvrdi da nije pucala na prosvjednike, priopćila je da je ranjeno više desetaka policajaca te uhićeno 300 osoba.

Najveći prosvjedi

Riječ je o najvećim i najkrvavijim prosvjedima otkako su vlasti u lipnju ugušile demonstracije koje su izbile zbog optužbi opozicije da je Ahmadinedžad ukrao izbore. Otada su povremeno izbijali manji prosvjedi, a opoziciji je novi zamah dao pogreb ajatolaha Hoseina Alija Montazerija prije tjedan dana, kada su se okupljanjima pridružili i ljudi koji prije nisu izlazili na ulice, ali su poštovali Montazerija. Vlasti u Iranu predvidjele su da bi se neredi mogli ponoviti tijekom obilježavanje Ašure u nedjelju pa su upozorile da će spriječiti pokušaje da se taj najsvetiji praznik u šijitskom islamu iskoristi za prosvjede.

Brutalna policija

Mehdi Karubi, opozicijski kandidat koji je na izborima u lipnju završio na četvrtom mjestu, rekao je da je policija u nedjelju “umočila ruke u krv naroda i pokrenula divljački udar na ljude” te postupala brutalnije od režima omraženog šaha Pahlavija, srušenog u revoluciji 1979. godine.

Beškerova riječ dana: Ašura





AKCIJE OPOZICIJE

Novčanice

Na tisućama iranskih novčanica udaren je zeleni žig sa slovom V za pobjedu ili su ispisani slogani “Smrt diktatoru”, “Nevjernik Hamnei sluga je Putinov” i slično. Vlasti su novčanice pokušale izbaciti iz upotrebe, ali su otkrile da ih je previše.

Bojkot

Dok čekaju u redovima u trgovinama, pristaše opozicije drugim ljudima u redu sugeriraju da ne kupuju proizvode koji se reklamiraju na državnoj televiziji te da tako pokušaju smanjiti prihode od reklama iranskoj dalekovidnici. Neki bojkotiraju i telekom.









Iranski režim sigurno će se urušiti

DURHAM - Iranski režim sigurno će pasti, rekao je u intervjuu za njemački Spiegel kritičar iranskog režima ajatolah Mohsen Kadivar, učenik nedavno preminulog lidera iranske opozicije Hoseina Alija Montazerija.

- Kada se veliki ajatolah Montazeri posvađao s Homeinijem, tri mjeseca prije smrti vrhovnog vjerskog vođe 1989., rekao je: Ova je država toliko drukčija od one o kojoj smo sanjali i na čijem smo stvaranju radili.

Nije poraz islama

No, nije islam doživio neuspjeh, nego određena interpretacija islama. Želim reći i da u Iranu još nije bilo revolucije. Opozicija sve jasnije formulira svoje ciljeve i postaje sve odvažnija.

Nečuveni prosvjedi

Ne znam točno kada, ali uvjeren sam da će se taj režim urušiti - izjavio je Kadivar, gostujući profesor na američkom sveučilištu Duke.

Rekao je i kako su na Montazerijevu pogreb izvikivali slogane koji se prije nisu mogli čuti u Qomu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:33