TKO JE VAN DER BELLEN?

ZELENI DIKTATOR, KOMUNIST ILI ŠARMANTNI LIJEVI LIBERAL? Bruxelles slavi čovjeka koji sanja 'Sjedinjene Države Europe' i puši kao Turčin

Alexander Van der Bellen
 REUTERS

Novoizabrani austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u nedjelju je u Bruxellesu stekao hrpu prijatelja iako tamo još nije ni nogom kročio. Međutim, njegova pobjeda nad radikalnim desničarem Norbertom Hoferom izazvala je olakšanje u prijestolnici Europske unije jer mnogi su bili u strahu da bi Hoferova pobjeda mogla pokrenuti domino efekt na izborima koji se iduće godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i u Nizozemskoj. Uostalom, Hofera je među prvima tješila Marine Le Pen iz Nacionalne fronte, kandidatkinja na francuskim predsjedničkim izborima 2017.

- Čestitam Slobodarskoj stranci na hrabroj borbi. Idući izbori bit će naši - napisala je na Twitteru.

Kako god bilo, Hofer je, barem do parlamentarnih izbora, prošlost. Sada svi pričaju o 'spasitelju' Alexanderu Van der Bellenu, na prvi pogled odmjerenom, šarmantnom i duhovitom političaru kojeg pristaše zovu 'profesorom'. Međutim, taj čovjek nevjerojatno sporog govora ima još jedan nadimak - 'zeleni diktator'!

Ovaj umirovljeni profesor ekonomije Sveučilišta u Beču potječe iz nekadašnje aristokratske obitelji estonskih i ruskih korijena koji su pobjegli pred boljševicima i završili u Austriji. Prvo je bio socijaldemokrat, a pokret Zelenih privukao ga je tijekom masovnih prosvjeda protiv nove elektrane na Dunavu 1984. godine. U politiku je ušao kao zastupnik Zelenih u dobi od 50 godina. Predsjednik stranke bio je 11 godina, do 2008. godine. Na ovim izborima se natjecao kao nezavisni kandidat.

Međutim, činjenica je da mnogi u Austriji, pogotovo oni konzervativniji, smatraju da je Van der Bellen otišao previše ulijevo. I Hofer je to primijetio pa je nemalo puta novom predsjedniku predbacivao da je komunist. Čak ga je u jednom trenutku optužio da je sovjetski špijun iz Hladnoga rata, ali Van der Bellen se nije zbog toga previše uzbuđivao, optužbe je nazvao smiješnima.

- Želim biti predsjednik centra. Neki žele prikazati da se na predsjedničkim izborima bira između dva ekstrema. Ne slažem se s time, ja sam u centru društva..., rekao je.

Srećom po Van der Bellena, i birači su to dobrim dijelom prepoznali.

- S jedne strane imamo uljuđenog, pristojnog i vremešnog gospodina, a s druge agresivnog napadača koji može zabiti gol samo galamom... Eto gdje je Van der Bellen dobio izbore - rekao je za AFP politički analitičar Peter Hajek.

Budući da je dijete izbjeglica, novi predsjednik zauzima se za multikulturalnost.

Presidential candidates Norbert Hofer of the Freedom Party (FPOe) and Alexander Van der Bellen (L) who is supported by the Greens party, shake hands before a TV debate after the Austrian presidential election in Vienna, Austria, May 22, 2016. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Reuters / REUTERS
Alexander Van der Bellen i Norbert Hofer

- Mislim da bi bila velika greška kada bih se zauzimao za razlaz EU - govorio je Van der Bellen koji je u kampanji svojom pristojnošću i retorikom znao izluđivati Hofera.

- Govorim vam o Europi. E-U-R-O-P-I. Nikad niste čuli za Europu? - provocirao je svog suparnika u TV debati.

- Moj Bože, pa vi ste strašno pametni, Herr Doctor Van der Bellen - uzvratio bi Hofer.

Van der Bellena znaju optuživati da olako mijenja strane, a to se pogotovo odnosilo na njegov transfer iz socijaldemokrata u Zelene. Međutim, sa Zelenom strankom tijekom više od deset godina postizao je senzacionalne rezultate, a ostavku je dao tek nakon nešto lošijih rezultata na izborima 2008.

- Da, istina je, politički sam evoluirao. Nekad sam bio bahati arogantni borac protiv kapitalizma, a danas sam darežljivi lijevi liberal. Moj san je Europa bez ograda, prave 'Sjedinjene Države Europe'.

Novi predsjednik podržava gay brakove, popularan je među umjetnicima i celebrityjima i, što je zanimljivo, među mladima. U kampanji su se znali čak održavati i rave partyji u znak podrške Van der Bellenu.

Austrian President-elect  looks up during a meeting with President Heinz Fischer (unseen) in Vienna, Austria, May 24, 2016.  REUTERS/
Leonhard Foeger / REUTERS
Alexander Van der Bellen

Ono što brine njegove pristaše je činjenica da je Van der Bellen sa 72 godine drugi najstariji predsjednik Austrije u povijesti. I kad se tu doda njegova ovisnost o pušenju cigareta, postoji realna bojazan da bi to moglo loše završiti.

U kolovozu su čak kružile glasine da mu je dijagnosticiran rak, a cijela priča je otišla toliko daleko da je pred cijelom državom morao pokazivati liječnički karton.

- Eto, vidite da imam prekrasna pluća - šalio se vremešni predsjednik i tada svima poručio da ne namjerava prestati pušiti.

- Jednom sam prestao. Nisam zapalio puna četiri mjeseca. Kakav pakao, kakva tortura! Rekao sam samome sebi da nema smisla ovako se mučiti...

Austrian green party leader Alexander van der Bellen lights a cigarette during an Reuters interview on Monday October 7, 2002. [Van der Bellen hopes for a dramatic red-green election victory on the German model in parliamentary polls next month. The Greens leader hopes to contribute to stopping a repeat of the centre-right coalition government and aims to overtake the far-right Freedom Party into third place.] - RTXLL14
Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:40