‘NEMOGUĆE‘

Zelenski dekretom isključio bilo kakve pregovore s Vladimirom Putinom, ali ne i s Rusijom

‘Putin ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog s Rusijom, ali s drugim ruskim predsjednikom‘

Volodimir Zelenski

 Handout/Afp

Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je potpisao dekret kojim se formalno proglašavaju "nemogućim" bilo kakvi pregovori s čelnikom Kremlja Vladimirom Putinom, ali se ostavljaju otvorena vrata za pregovore s Rusijom.

Dekretom su formalizirani komentari predsjednika Zelenskog u petak nakon što je ruski predsjednik proglasio četiri okupirane regije Ukrajine dijelom Rusije, u onome što su Kijev i Zapad nazvali nelegitimnom farsom.

"On (Putin) ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog s Rusijom, ali s drugim ruskim predsjednikom", rekao je Zelenski u petak.

Ukrajinske snage probile su rusku obranu na jugu zemlje i proširile brzu ofenzivu na istoku, zauzevši teritorij u područjima koja je anektirala Rusija, koja je u veljači napala Ukrajinu.

Putin, koji ovaj tjedan navršava 70 godina, dominirao je ruskim političkim krajolikom više od dva desetljeća.

Prema ustavnim reformama kojima je osobno predsjedao mogao bi se još dvaput kandidirati za dužnost, potencijalno ostajući na vlasti do 2036. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2023 03:29