PUT U WASHINGTON

Zelenski hitno traži oružje za pobjedu, a šanse da ga dobije su - nikakve: ‘Sasjekli bi Putina!‘

Ukrajinski predsjednik će moliti Amerikance za nastavak, ali i povećanje pomoći koju Washington pruža Kijevu još od početka invazije.

Volodimir Zelenski; ispaljivanje ATACMS projektila; Joe Biden

 Profimedia/

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu stiže u službeni posjet SAD-u. U svojem prvom odlasku izvan zemlje otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu, Zelenski će se susreti s američkim predsjednikom Bidenom, a obratit će se i zastupnicima američkog Kongresa.

Zelenski će moliti Amerikance za nastavak, ali i povećanje pomoći koju Washington pruža Kijevu još od početka invazije. Podsjetimo, SAD je od početka ove godine (čak i prije 24. veljače) Ukrajini proslijedio humanitarnu, financijsku i obrambenu pomoć u vrijednosti od čak 48 milijardi dolara, prema podacima američkog think tanka Council on Foreign Relations. Od toga se gotovo 23 milijarde odnose na obrambenu pomoć (oružje, streljivo, obuka, vojna oprema itd.).

Uostalom, Biden je 11. prosinca i uputio poziv Zelenskom da posjeti Washington sa svrhom da raspravljaju o daljnjim oblicima pomoći Ukrajini te, između ostalog, zajedničkim snagama uvjere Kongres (u kojem će za nekoliko tjedana republikanci preuzeti kontrolu od demokrata, op.a.) da ta pomoć ne smije stati.

Kako pak navodi Politico u svojoj analizi predstojećeg posjeta Zelenskog Bidenu, gotovo sigurno se može očekivati da će ukrajinski predsjednik od Bijele kuće tražiti još naprednije oružje od onog koje je SAD poslao ili je najavio da će poslati Ukrajini. Naime, ukrajinski dužnosnici uvjereni su da su na bojištu postigli maksimum koji im omogućuje trenutni arsenal, a koji uključuje i raketne sustave HIMARS koji su bili jedan od glavnih faktora za preokret na fronti tijekom ljeta. Da bi nastavili pritisak na ruske snage koji je započet kontraofenzivama u oblastima Harkiv i Herson, a u kojima se od okupatora oslobodilo tisuće kilometara kvadratnih ukrajinskog teritorija, Ukrajinci smatraju da trebaju još naprednije oružje. Štoviše, Kijev smatra da bi napredno američko oružje prvi ucrtalo i jasan put prema ukrajinskoj pobjedi u ratu.

Što Kijev traži

Dio ovih zahtjeva Bidenova administracija već je uslišala. Kako bi se obranila od neprestanih napada Rusije raketama i dronovima, Ukrajini je SAD poslao napredne PZO sustave srednjeg dometa NASAMS (navodno dvije baterije, još šest ih stiže), šalje im PZO sustave kratkog dometa Avenger, a u najnovijem paketu stići će i baterija moćnog dalekometnog sustava Patriot. I dok će to sustavi nedvojbeno ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu, Kijev traži i oružje koje bi ojačalo njihov ofenzivni potencijal.

- Zelenski treba oružje dužeg dometa da može u korijenu sasjeći rusku ofenzivu koju Kijev očekuje. Treba i momentalnu financijsku pomoć da njegova vlada i institucije uopće mogu funkcionirati, a svjestan je da će Kongres o tom stvarima odlučivati u vrlo kratkom roku, rekao je za Politico bivši američki ambasador u Ukrajini Bill Taylor.

Novinari Politica navode kako njihov izvor tvrdi će ukrajinska delegacija u Washingtonu još jednom zatražiti ATACMS projektile te dronove Grey Eagle i Reaper.

Za Kijev su naročito važni ATACMS projektili čiji domet seže čak do 300 kilometara. To bi Ukrajincima omogućilo da gađaju praktički sve pozicije Rusa na okupiranim teritorijima, ali bi im dalo i potencijal da gađaju vojne baze u samoj Rusiji, što je za Amerikance, i Zapad općenito, crvena linija. Iako je prilično jasno da Kijev dronovima već gađa zračne baze i rafinerije u Rusiji, zasad nema dokaza da to čine američkim oružjem. Iako iz Kremlja praktički mjesecima tvrde da su u sukobu s "kolektivnim Zapadom", dužnosnici iz SAD-a ipak se boje da bi eventualni pogodak američkom raketom na neku metu u Rusiji izazvao nedopustivu eskalaciju koja bi Washington, ali i cijeli NATO mogla uvući u direktni sukob s Moskvom.

Stoga su američki dužnosnici do sada direktno dobivali bilo kakvu mogućnost da ATACMS projektile pošalju Ukrajini - štoviše, kako je otkrio WSJ prije nekoliko tjedana, čak su i modificirali raketne sustave HIMARS da se njima takvi projektili ne mogu ispaliti, iako inače imaju tu mogućnost.

Zamah na bojištu

No, Ukrajinci se boje da će bez oružja daljeg dometa kojeg imaju sada (rakete koje ispaljuju HIMARS-om dosežu do 70 km, a napredne granate M982 Excalibur, za haubice M777, oko 40 km) njihov zamah na bojištu stati.

- Naša strategija je da konstantno napadamo jer si ne možemo dozvoliti "zamrzavanje" linija na fronti. Moramo stalno pritiskati neprijatelja. A sada smo dosegli limit onoga što možemo učiniti s naprednim oružjem kojem nam je SAD već poslao. Treba nam oružje većeg dometa da bismo postigli svoje ciljeve, kaže bivši ukrajinski savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksandr Daniljuk.

Razlog zbog kojeg se Ukrajinci nadaju da ATACMS ipak nije posve nedohvatljiv krije se u najavljenoj donaciji baterije Patriota koja je iznenadila čak i Ukrajince. Ako su Amerikanci spremni poslati PZO sustav koji može rušiti balističke projektile, rezoniraju Ukrajinci, onda bi možda mogli opet razmisliti i o dalekometnim projektilima.

Kao i Daniljuk, i ukrajinski dužnosnici smatraju da bez dalekometnog oružja neće moći nastaviti svoj pritisak na ruske linije na istoku zemlje. Bidenovi dužnosnici slažu se da se Ukrajina nalazi u osjetljivom periodu, kada Rusi nemilice gađaju civilnu i vojnu infrastrukturu u Ukrajini, zbog čega sve više civila bježi u druge zemlje. K tome i nova pošiljka iranskih dronova koju su dobile ruske snage dodatno otežava posao ukrajinskoj protuzračnoj obrani.

Stoga, jedan američki dužnosnik za Politico ističe da pomoć Ukrajini neće stati:

- Tu ne govorimo samo o onome što smo već poslali, nego i onome što ćemo slati koliko god bude potrebno. Znamo da će se sukob nastaviti, da će zima biti teška i zbog toga ćemo iz dana u dan nastavljati sa svojom podrškom ukrajinskom narodu.

Poruka Kongresu i saveznicima

Dužnosnici iz Bijele kuće pak smatraju da će posjet Zelenskog poslati snažnu poruku ne samo američkim zastupnicima u Kongresu, već i ostalim saveznicima iz NATO pakta koji daju novčanu, humanitarnu i oružanu pomoć Kijevu.

Bijelu kuću, logično, trenutno najviše brine skori prelazak Zastupničkog doma Kongresa u ruke republikanske većine, ma koliko ona bila tanka. Naime, vjerojatni novi predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy već je najavio da neće Ukrajini ispisivati "bjanko čekove" (Zastupnički dom, naime, mora odobriti pomoć Ukrajini koju je zacrtala Bidenova administracija). Štoviše, neki ultra desni republikanski zastupnici, koji nisu bez utjecaja, u potpunosti se protive slanju pomoći Ukrajini.

Bidenova administracija ipak ne vjeruje da će Kongres u potpunosti zatvoriti pipu za Kijev, ali neki dužnosnici su neslužbeno ipak izrazili bojazan da će se obim pomoći znatno smanjiti u narednim mjesecima. Stoga se nadaju da bi posjet Zelenskog Washingtonu mogao poslužiti kao štit od takvih želja nekih republikanaca.

S druge strane, posjet je važan i za Bidena i demokrate koji su na nedavnim međuizborima postigli puno bolji rezultat od očekivanja, te čak i zadržali većinu u Senatu. Jedan od razloga za taj uspjeh, smatraju u Bijeloj kući, je i konzistentna i uspješna politika prema Ukrajini koja se kontra svih predviđanja oduprla ruskoj invaziji. Zbog toga Biden i dalje želi Ukrajinu držati u centru svoje vanjske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 05:59