‘ILI BORBA ILI GENOCID‘

Zelenski i ekipa imaju ‘mandat‘ za rat sve dok Rusi ne budu pregaženi: ‘Pobjeđujemo ako ispunimo ove ciljeve!‘

Gotovo svi oni koji podržavaju borbu definirali su ukrajinsku pobjedu kao ponovno preuzimanje svih teritorija koje je Rusija otela od 2014. godine, uključujući i Krim

Ilustracija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Čak 70 posto Ukrajinaca odlučno podržava nastavak borbe sve dok njihova zemlja ne pobijedi Rusiju na ratnom polju, rezultati su ankete koju je početkom rujna provela kompanija Gallup.

Snažna podrška ukrajinskih građana dolazi u jeku velike protuofenzive Kijeva tijekom koje su vratili kontrolu na velikim područjem koje su ranije okupirali Rusi.

Gotovo svi oni koji podržavaju borbu definirali su ukrajinsku pobjedu kao ponovno preuzimanje svih teritorija koje je Rusija otela od 2014. godine, uključujući i Krim.

Istraživanje koje je objavljeno u utorak provedeno je telefonskim putem prošlog mjeseca i prethodilo je prošlotjednim masovnim ruskim napadima diljem Ukrajine, kao i smrtonosnim udarima dronova kamikaza ovog tjedna u Kijevu.

Objavu Gallupa pozdravili su ukrajinski dužnosnici koje je ohrabrila vijest da su građani spremni nastaviti borbu s Rusima i u hladnijim zimskim mjesecima.

- To je izbor između borbe i genocida, rekao je za Washington Post član stranke predsjednika Zelenskog i ukrajinski zastupnik Marjan Zablotski.

Dodaje kako je toliko visoka potpora nastavku borbe rezultat činjenice da Ukrajinci znaju što je alternativa - strahote koje su ruske trupe počinile u gradovima koje su zauzele.

- Vidjeli smo što Rusija radi na područjima gdje borbi nema. Bilo kakav otpor bolji je od sudbine naroda koji je Rusija pokorila. Ovo je egzistencijalno pitanje, rekao je Zablotski.

Ukupna potpora ukrajinskoj vojsci zabilježena je na nevjerojatno visokim razinama. Naime, čak 94 posto ljudi izjavilo da ima povjerenja u svoje oružane snage.

Unatoč strahovima od pogoršanja ekonomskih uvjeta i degradirajuće kvalitete života tijekom rata, Gallupova anketa pokazala je da je povjerenje javnosti u ukrajinsku vladu, koju vodi Zelenski, na najvišoj razini zabilježenoj u 17 godina Gallupovih anketa.

Većina Ukrajinaca misli da će u roku od 10 godina njihova zemlja biti članica Europske unije (73 posto) i NATO-a (64 posto).

Možda i očekivano, najveće razlike u odgovorima ispitanika bile su one na regionalnoj razini. Tako je podrška borbi do pobjede najjača u glavnom gradu Kijevu (83 posto) i zapadnoj Ukrajini (82 posto), dok je najmanja na istoku (56 posto) i jugu (58 posto) zemlje.

Zablotski je priznao da se potpora ratu može razlikovati među regijama, ali je također istaknuo veći udio Rusa koji žive u tim dijelovima zemlje.

- Devetnaest posto građana Ukrajine sebe smatra Rusima, rekao je Washington Postu pozivajući se na nedavna demografska istraživanja.

- A oni uglavnom žive bliže ruskoj granici na istoku zemlje, izjavio je sugerirajući da bi ti Ukrajinci mogli biti osjetljiviji na proruske poruke.

U cijeloj zemlji 26 posto Ukrajinaca kaže da bi vlada trebala pregovarati o okončanju borbi što je prije moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:20