‘OVO SU NAŠA PRAVILA‘

Zelenski izazvao euforiju među liderima EU, ali morate vidjeti lice Viktora Orbana!

Nedvosmislena potpora Ukrajini i osuda ruske agresije glavne su točke i zaključaka koje će lideri EU usvojiti na ovom summitu
 John Thys/Afp

Čelnici zemalja EU okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom izvanrednom sastanku Europskog vijeća na kojem će prvi put osobno sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prije Bruxellesa posjetio je London i Pariz, a tijekom dana će, osim obraćanja svim čelnicima u Europskom vijeću, imati i brojne bilateralne sastanke.

Zelenski je najprije govorio na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Poručio je kako se u Ukrajini od ruske agresije ne brani samo ta zemlja, nego se tamo brane i europske vrijednosti i "europski način življenja".

image

Volodimir Zelenski

Kenzo Tribouillard/Afp

"Rusija želi uništiti europski način života, ali mi to nećemo dopustiti. Ovo je Europa, ovo su naša pravila, naš način življenja, a za Ukrajinu je Europa dom", rekao je u govoru Zelenski i zahvalio posebno predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli za potporu koju je pružala Ukrajini od početka ruske agresije. Pozvao je zastupnike da Ukrajini i dalje pruže potrebnu pomoć u ovoj povijesnoj bitki.

Metsola je u svom govoru spomenula herojski otpor Ukrajinaca i pozvala zemlje EU da razmotre slanje veće vojne pomoći, uključujući i dalekometne raketne sustave i avione koje ta zemlja treba kako bi branila sebe i svoju slobodu, slobodu koju mnogi od nas shvaćaju kao unaprijed zajamčenu.

image

Antonio Costa i Volodimir Zelenski

Ludovic Marin/Afp

"Ukrajina je Europa i mjesto vašoj naciji je u Europskoj uniji, vi ćete pobijediti", rekla je Metsola.

Nakon Parlamenta ukrajinski se predsjednik uputio prema zgradi Europskog vijeća. Njegov dolazak u Bruxelles trebao je biti tajna, ali u ovom gradu, gdje se sastaju predstavnici 27 država i gdje je više od 700 zastupnika u Parlamentu, očito nije moguće dugo čuvati takve tajne.

image
John Thys/Afp

Nedvosmislena potpora Ukrajini i osuda ruske agresije glavne su točke i zaključaka koje će lideri EU usvojiti na ovom summitu. Također će podržati ideju o suđenjima za ratne zločine odgovornim ruskim vođama.

image

Volodimir Zelenski i Charles Michel

John Thys/Afp

Osim Ukrajine, na dnevnom redu je i tema migracija. Fokus je na boljoj zaštiti vanjskih granica EU, suradnji s drugim partnerima kako bi se na samom izvoru radilo na sprečavanju ilegalnih migracija i vraćanju onih migranata koji nemaju uvjete za azil u EU.

Lideri su zabrinuti i zbog porasta broja ilegalnih migranata, uključujući i putem zapadnobalkanske rute, pa traže mjere kako bi se ti kanali spriječili.

image

Volodimir Zelenski

Kenzo Tribouillard/Afp

Ipak u EU i dalje postoji jaz između onih koji žele uspješnu borbu protiv ilegalnih migracija, ali poštujući osnovna načela humanosti i međunarodnog prava, i onih koji se otvoreno zalažu za postavljanje žice na vanjskim granicama Europske unije koju bi financirala EU. "Europa kao tvrđava nije rješenje. Migracije su stare koliko i čovječanstvo", rekao je u izjavi pri dolasku na summit visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

O Kosovu i Srbiji

Odnosi između Kosova i Srbije te europski prijedlog o normalizaciji odnosa također su jedna od tema ovog summita. O dosadašnjem tijeku dijaloga između ove dvije države lidere EU izvijestit će visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. On je rekao kako smo u posljednje vrijeme išli iz jedne krize u drugu te da je sada došlo vrijeme za normalizaciju odnosa i smanjenje napetosti.

U zaključcima sa summita lideri EU pozvat će Kosovo i Srbiju da iskoriste ovu povijesnu priliku i prihvate prijedlog osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Pozvat će obje zemlje na implementaciju svih obveza preuzetih u dosadašnjem dijalogu, uključujući i onaj o osnivanju Asocijacije/Zajednice općina s većinski srpskim stanovništvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:01