DRAKONSKA OGRANIČENJA

Zelenski izgubio živce zbog kontroverzne odluke šefa ukrajinskog Glavnog stožera: ’Molim vas, ne radite to više bez mene!’

Vhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga naredio je novacima i ročnicima da ne izlaze iz svojih domova osim ako nisu dobili posebno dopuštenje

Valerij Zalužni i Volodmir Zelenski

 Profimedia/Afp/

Volodimir Zelenski kritizirao je svog glavnog generala zbog nametanja drakonskih ograničenja putovanja vojnim regrutima. Ukrajinski predsjednik kritiku je uputio glavnom zapovjedniku ukrajinske vojske u utorak na kraju svog noćnog televizijskog brifinga, a analitičari se pitaju ne odaje li ovakva reakcija Zelenskom možda frustraciju zbog nedavnih gubitaka na bojnom polju, piše Telegraph.

“Bilo je mnogo negodovanja zbog odluke Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine da će za vojne obveznike, ročnike i rezerviste biti potrebne određene dozvole za kretanje. Molim Glavni stožer da ubuduće ne donosi takve odluke bez mene“- kazao je Zelenski u utorak navečer.

Naime, dan ranije, general Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, naredio je novacima i ročnicima da ne izlaze iz svojih domova osim ako nisu dobili posebno dopuštenje. Dužnosnici su rekli da je takva odluka bila potrebna kako bi se ubrzala mobilizacija i novačenje, ali ona je izazvala instantno nezadovoljstvo među velikim djelom Ukrajinaca koju odluku smatraju drakonskom i tvrde da ugrožava osnovna prava građana.

image

General Valerij Zalužnij

Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia/Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia

"Ova odluka zahtijeva objašnjenje. Ako čovjek želi otići u susjedno područje na jedan dan svojoj obitelji, treba stajati u redu i dobiti dozvolu?", stoji u jednoj od mnogih online pritužbi, a koju je izdvojio Telegraph.

Drugi smatraju da bi takav sustav mogao ostaviti otvorena vrata zlouporabi položaja i daljnjem širenju mita i korupcije, koje su ionako snažno prisutne u Ukrajini.

“Hoćeš li ići svojoj svekrvi? Hoćeš li u susjedni grad, u svoju vikendicu? Onda će to biti 1000 dolara”, sarkastičan je jedan komentator.

Zelenski, kao bivši komičar, instinktivno osjeća puls naroda i suosjeća s frustracijama običnih Ukrajinaca koji su poznati po svom nepovjerenju prema vlasti. No njegova reakcija možda odaje frustraciju i napetost na najvišim razinama ukrajinskog vojnog zapovjedništva koje gubi bitku u Donbasu, smatra Telegraph.

Podsjetimo i kako je u travnju Zelenski smijenio dvojicu svojih najviših generala pod optužbom za izdaju Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:02