SVE MANJE VREMENA

Zelenski je svjestan da bi ga Amerika mogla napustiti, pred Ukrajinom su ključni mjeseci

Dugometne rakete, borbeni dronovi, tenkovi i drugo oklopno oružje neće ispuniti sve ukrajinske želje

Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski

 Ludovic Marin/Afp

Prethodna tri dana raspored ukrajinskog predsjednika bio je pretrpan, ali čini se da se isplatilo. Europski lideri, s kojima se Volodimir Zelenski susreo u tri europske prijestolnice između subote i ponedjeljka, obećali su Kijevu milijarde dolara vrijednu pomoć u naoružanju koje je ukrajinskim snagama prijeko potrebno za najavljenu veliku protuofenzivu.

Zelenski je turneju Europom završio u ponedjeljak u Londonu gdje se, kako je napisao na društvenim mrežama, susreo sa svojim "prijateljem Rishijem" koji mu je obećao veliki paket pomoći s protuzračnim raketama i borbenim dronovima.

Prije toga Zelenski je bio u Berlinu gdje je njemački kancelar Olaf Scholz objavio da im šalje pomoć vrijednu gotovo tri milijarde dolara. Solidarnost s Ukrajinom pokazali su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, s kojim se Zelenski susreo tijekom vikenda, te talijanska premijerka Giorgia Meloni i predsjednik Sergio Mattarella, koji su mu u subotu također obećali pomoć. Dok je bio u Rimu, ukrajinski je predsjednik posjetio i papu Franju te se prvi put od početka rata sastao uživo s poglavarom Katoličke crkve. Previše detalja nije objavljeno, ali Papa je Zelenskom dao brončani kip maslinove grančice.

image

Zelenski se obraća europskim liderima na summitu u Reykjaviku

John Macdougall/Afp
image

Zelenski i Rishi Sunak

Carl Court/Afp

Dok Europa obećava pomoć Ukrajini, sve je više pod upitnikom nastavak pomoći najvećeg ukrajinskog partnera, Sjedinjenih Država, u kojima se postavlja scenografija za predsjedničke izbore 2024. godine. Podrška Kijevu više nije takva kakva je bila jer Bijelu kuću i Joea Bidena u njoj sve više koči američki Kongres koji više nije pod potpunom kontrolom demokrata.

New York Times u svojoj analizi navodi ocjene analitičara o tome da europsko pokazivanje podrške Ukrajini upućuje na to da je rat u ključnoj fazi kada se Ukrajinci pripremaju za protuofenzivu koja će povući linije s kojih će se pregovarati s Rusijom o završetku rata. Analitičari se većinom slažu i da izdašna podrška Europe govori o tome kako Europa shvaća da će se podrška SAD-a, koji je trenutačno najveći opskrbljivač Kijeva oružjem, naći pod pritiskom.

image

Zelenski se obraća europskim liderima na summitu u Reykjaviku

John Macdougall/Afp

Njemački i ukrajinski dužnosnici anonimno su za američki dnevnik komentirali kako smatraju da će Biden biti previše zaokupljen i previše pod pritiskom zbog predizborne kampanje da bi mogao voditi diplomatske bitke vezane uz Ukrajinu. A dođe li do stranačke smjene u Bijeloj kući, postoji bojazan da će "kolabirati vodstvo savezničkih snaga".

Međutim, dugometne rakete, borbeni dronovi, tenkovi i drugo oklopno oružje neće ispuniti sve ukrajinske želje uoči važnog sučeljavanja s ruskim snagama. Američka pomoć je upitna. Dužnosnici u Bijeloj kući vjeruju kako će i dalje politika obiju američkih stranaka biti da se Ukrajini pomogne u bližoj budućnosti, ali to se zapravo tek treba provjeriti u praksi.

Vojni analitičari, piše NYT, europsku vojnu pomoć tumače kao znak da će vrlo vjerojatno ukrajinske snage uskoro napasti ruske na jugu zemlje te da to otvara vrata jednoj od krvavijih faza rata.

Zelenski već dulje apelira na slanje više oružja jer će se inače protuofenziva morati odgoditi. Njemačka je prva odgovorila na njegov apel te obećala poslati još 30 tenkova Leopard, oklopna borbena vozila, sustave protuzračne obrane, više od 200 dronova i streljivo.

image

Borbeni avion RAF-a Tornado GR4 nosi dva Storm Shadow projektila

Geoff Lee/Mod/Wikimedia Commons/Ogl V1.0/Geoff Lee

Leopardi i oklopnjaci vjerojatno će biti vrlo korisni za vraćanje okupiranog teritorija na stepskom terenu juga zemlje, pogodnom za tenkovsko ratovanje i manevriranje, rekao je za američki dnevnik Jacob Funk Kirkegaard, bivši danski vojni obavještajac. Britanske rakete i dronovi mogli bi se, prema njegovu mišljenju, koristiti za napad na ruske baze na Krimu.

Britanija je potvrdila slanje dugometnih raketa Storm Shadow prije nekoliko dana, a ruska strana tvrdi da su ih Ukrajinci već koristili u napadu na istok Ukrajine pod ruskom okupacijom, pri čemu je, tvrde, ranjeno šest civila. S ukrajinske strane ili od saveznika nema potvrde da su korištene te rakete.

Nakon britanske objave o slanju oružja Kremlj je reagirao komentarom da na tu informaciju "gledaju negativno", ali, kako je rekao glasnogovornik Dmitrij Peskov, ne misle da će to oružje imati značajan utjecaj na rat.

Amerika nije poslala Ukrajini dugometne rakete i to izbjegava odavno, bojeći se da to ne potakne eskalaciju rata ili da Ukrajina te rakete ne upotrijebi za napad na ruski teritorij. SAD još nije odgovorio na ukrajinski zahtjev o slanju borbenih aviona F-16, no zato je britanski premijer Rishi Sunak najavio da će Britanija početi obučavati ukrajinske vojnike za upravljanje tim zrakoplovom. I Macron je to potvrdio te rekao da su "u tijeku i razgovori s Amerikancima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:17