PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski kaže da je spreman razgovarati samo s Putinom i samo o okončanju rata

Zelenskij je također rekao da bi svaki pokušaj vraćanja silom poluotoka Krima prouzročio stotine tisuća žrtava.

Volodimir Zelenski

 Handout/afp/Handout/afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak u obraćanju videovezom na Svjetskom ekonomskom forumu da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim je voljan sastati se i to samo s jednim ciljem - da prekinu rat.

"Bez njega [Putina] se ne donose nikakve odluke. I toga moramo biti jasno svjesni... A ako govorimo o konkretnoj odluci o okončanju rata, onda ova odluka neće biti donesena bez njega (...). A nakon onoga što su napravili, znate, mi nemamo velike želje za tim sastancima, a ne može biti ni velike želje da se sastajemo s posrednicima. Stoga, u principu, ne prihvaćam nikakve sastanke s bilo kim iz Ruske Federacije, osim s predsjednikom Ruske Federacije. I samo ako je jedno pitanje na stolu - ono o okončanju rata. To je to. Nema se o čemu drugom razgovarati", rekao je videovezom Zelenski okupljenima u Ukrajinskoj kući u Davosu, prenijela je agencija Ukrinform.

Ukrajinski predsjednik je u svom obraćanju okupljenima istaknuo i da dogovaranje bilo kakvih pregovora s Rusijom postaje sve teže u svjetlu, kako je rekao, evidentnih akcija ruske vojske protiv civila pod okupacijom.

Zelenskij je također rekao da bi svaki pokušaj vraćanja silom poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014., prouzročio stotine tisuća žrtava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je ranije u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu još oružja i "maksimalne" sankcije protiv Moskve, uključujući potpunu obustavu trgovine s Rusijom koja je prije tri mjeseca napala njegovu zemlju.

"Sankcije bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja", rekao je Zelenski na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) putem video veze.

Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključivo embargo na rusku naftu i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 07:21