PRVO OBRAĆANJE UŽIVO

Zelenski na Općoj skupštini UN-a optužio Rusiju: ‘Otmica ukrajinske djece je jasan genocid‘

Na mirovni samit koji je u pripremi Zelenski želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu

Volodimir Zelenski

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u utorak Rusiju pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog samita.

U svom prvom obraćanju uživo Općoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022., rekao je da Ukrajina zna da je Rusija kidnapirala desetke tisuća djece.

"Mi pokušavamo djecu dovesti doma, a vrijeme prolazi. Što će im se dogoditi?", upitao se.

Ukrajinski je predsjednik rekao da se tu djecu u Rusiji uči da mrze svoju zemlju, a sve veze s njihovim obiteljima su pokidane. "To je jasan genocid", istaknuo je.

Na mirovni samit koji je u pripremi Zelenski želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Razgovori i važne razmjene mišljenja o provedbi mirovnog plana već su se održale u Hirošimi, Kopenhagenu i Džedi. A mi pripremamo svjetski samit o miru. Sve vas pozivam - sve vas koji ne tolerirate nikakvu agresiju - da zajedno pripremimo taj samit", kazao je.

Istaknuo je i da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje okupacije ukrajinskog teritorija.

Zelenski je kazao kako se "okupator mora vratiti na svoju zemlju" te dodao da "Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne bi usudio napasti niti jednu zemlju".

Govor je završio riječima "Slava Ukrajini", a na kraju je dobio pljesak dug 30-tak sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 06:10