VIDEO PORUKA

Zelenski na Svjetskom gospodarskom forumu zatražio maksimalne sankcije protiv Rusije i još oružja

Dodao je i da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza
 Fabrice Coffrini/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak u Davosu još oružja i "maksimalne" sankcije protiv Moskve, uključujući potpunu obustavu trgovine s Rusijom koja je prije tri mjeseca napala njegovu zemlju.

"Sankcije bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja", rekao je Zelenskij na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) putem video veze.

image
Fabrice Coffrini/Afp

Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključivo embargo na rusku naftu i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta.

Sjedinjene Države i Velika Britanija više ne uvoze rusku naftu, no Europska unija nije odgovorila na isti način jer su neke njezine članice uvelike ovisne o ruskoj nafti i plinu.

Zelenski je uz sve rečeno zatražio još oružja jer, kako tvrdi, do sada isporučeno oružje nije dovoljno. Dodao je i da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza.

image
Fabrice Coffrini/Afp

Ruska invazija na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji se održava od ponedjeljka do četvrtka.

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

Na WEF-u sudjeluje i ukrajinsko izaslanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:12